1.2 C
Craiova
vineri, 7 februarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateComisia solicită informații din partea Shein cu privire la produse ilegale

Comisia solicită informații din partea Shein cu privire la produse ilegale

Comisia a trimis ieri, o cerere de informații către Shein, în temeiul competențelor conferite de Regulamentul privind serviciile digitale (RSD).

Comisia solicită Shein să furnizeze documente interne și informații mai detaliate privind riscurile legate de prezența conținutului și a bunurilor ilegale pe piața acesteia, transparența sistemelor sale de recomandare și accesul la date pentru cercetătorii calificați.

În plus, Comisia solicită Shein să furnizeze informații detaliate cu privire la măsurile adoptate pentru a atenua riscurile legate de protecția consumatorilor, de sănătatea publică și de starea de bine a utilizatorilor. Comisia solicită, de asemenea, detalii privind protecția datelor cu caracter personal ale utilizatorilor.

Shein trebuie să furnizeze informațiile necesare până la 27 februarie 2025. Pe baza evaluării răspunsurilor, Comisia va stabili etapele următoare. Acest lucru ar putea presupune inițierea de proceduri în temeiul articolului 66 din RSD.

Cererea de informații este legată de investigația aflată în curs împotriva Shein în temeiul RSD. Aceasta nu aduce atingere altei investigații aflate în curs, desfășurată de Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor (CPC) și coordonată de Comisie, cu privire la respectarea de către Shein a obligațiilor care îi revin în temeiul dreptului Uniunii în materie de protecție a consumatorilor, care este complementară investigației Comisiei în temeiul RSD.

Cerere de informații către Shein

Comisia a transmis deja o cerere de informații către Shein la 28 iunie 2024, cu privire la:

  • măsurile pe care această platformă le-a luat pentru a se conforma obligațiilor din RSD privind așa-numitul „mecanism de notificare și de acțiune” pentru notificarea produselor ilegale,
  • elementele de design manipulator („dark patterns”) din interfețele sale online,
  • protecția minorilor,
  • transparența sistemelor de recomandare,
  • trasabilitatea comercianților,
  • conformitatea încă din momentul conceperii.

Comisia a publicat ieri o comunicare privind un set cuprinzător de instrumente al UE pentru un comerț electronic sigur și sustenabil, care urmărește să abordeze provocările generate de importurile cu valoare scăzută de la comercianți din afara UE în fiecare etapă a ciclului de viață al produsului, inclusiv prin concentrarea acțiunilor de asigurare a respectării RSD asupra practicilor de comerț electronic.

Citește și: (VIDEO) Stare de urgență în insula Santorini

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS