1.2 C
Craiova
vineri, 7 februarie, 2025
Știri de ultima orăBani & Afaceri215,44 milioane euro, fonduri UE solicitate spre rambursare pentru dezvoltarea infrastructurii de apă-canalizare

215,44 milioane euro, fonduri UE solicitate spre rambursare pentru dezvoltarea infrastructurii de apă-canalizare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a solicitat spre rambursare o nouă tranșă de 215,44 milioane euro pentru Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Aceasta este a patra cerere de plată aferentă PDD, transmisă Autorității de Certificare și Plată din cadrul Ministerului Finanțelor.

Sumele cerute pentru decontare reprezintă cheltuieli eligibile realizate în cadrul proiectelor pentru:

  • dezvoltarea infrastructurii de apă/apă uzată,
  • tranziția la o economie circulară,
  • promovarea adaptării la schimbările climatice,
  • prevenirea și gestionarea riscurilor.

„Cu ajutorul fondurilor europene, conectăm România la rețeaua de apă. Am transmis o nouă cerere de plată pentru Programul Dezvoltare Durabilă, care va ajunge la Comisie pentru decontare. Separat de proiectele pe care le avem deja în implementare, avem în perioada următoare de încheiat contracte prin care vom conecta 1 milion de români din toate zonele țării la rețeaua de apă-canalizare. Vorbim de peste 4.000 km de conducte noi/reabilitate, prin proiecte de aproximativ 2 miliarde euro”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Au mai fost trimise trei cereri de plată care însumează 377 milioane euro

Anterior, în cadrul PDD au mai fost trimise trei cereri de plată care însumează 377 milioane euro, valoarea totală a fondurilor UE solicitate spre rambursare în cadrul programului ajungând la peste 592 milioane euro.

Aceste investiții nu sunt doar niște numere pe hârtie – ele se traduc în proiecte care vor îmbunătăți direct viața comunităților: sisteme de apă modernizate, zone industriale mai puțin poluante, infrastructură pregătită să facă față schimbărilor climatice.

Cu o alocare de 4,044 mld euro fonduri UE, Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027 vizează patru direcții strategice:

  • modernizarea infrastructurii de apă și tranziția către economia circulară,
  • protecția mediului prin conservarea biodiversității,
  • adaptarea la schimbările climatice,
  • promovarea eficienței energetice pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Prin aceste investiții, România construiește un viitor în care mediul înconjurător este protejat, comunitățile sunt pregătite pentru provocări, iar dezvoltarea economică merge mână în mână cu grija pentru natură.

Citește și: Marcel Boloș: Cu ajutorul fondurilor europene, conectăm România la rețeaua de apă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS