1.2 C
Craiova
vineri, 7 februarie, 2025
Știri de ultima orăEducatieMinistrul Daniel David: Bugetul educației va atinge 4,5% din PIB

Ministrul Daniel David: Bugetul educației va atinge 4,5% din PIB

Bugetul alocat educației pentru anul 2025 a fost majorat cu 9,78% față de execuția bugetară din 2024, ajungând la 4,5% din PIB, anunță Ministerul Educației.

Deși reprezintă un progres, România rămâne sub media europeană de aproximativ 4,7 – 5% din PIB, iar țări precum Finlanda și Suedia investesc peste 6% din PIB în educație. Autoritățile susțin că obiectivul pe termen lung este atingerea pragului de 6% din PIB, însă finanțarea actuală încă nu permite o reformă profundă a sistemului de învățământ.

Bugetul pentru educație, incluzând toate sursele de finanțare, va atinge – conform estimărilor actuale – 4,5% din PIB, respectiv 0,17% din PIB pentru cercetare-dezvoltare-inovare, a transmis, vineri, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David.

„Acum, când paradigmele lumii se schimbă, țesutul social se redefinește, iar instituțiile se transformă, diferența între cine va pierde, cine va supraviețui și cine va fi câștigător va fi făcută de ‘cunoaștere’. Iar cunoașterea – generată prin cercetare-dezvoltare-inovare – este transferată în răspunsurile cognitiv-comportamentale ale oamenilor prin educație. Mă bucur că educația este considerată prioritate națională în coaliție, așa cum s-a promis la începutul mandatului, și că s-a ținut cont de acest lucru în propunerea Guvernului și în decizia luată în Parlament, evident cu limitele și constrângerile generate de situația economico-financiară prin care trecem“, a scris ministrul Educației pe Facebook.

Ce vizează creșterile bugetare în educație

El a arătat că „ținta“ rămâne 15% din bugetul general consolidat (pe cheltuieli – aproximativ 6% din PIB) pentru educație și 1% din PIB pentru cercetare-dezvoltare-inovare, cu obiectivul de a „eficientiza“ utilizarea bugetului actual.

Potrivit ministrului, creșterile bugetare în educație vizează atât investițiile, preponderent prin PNRR, cu obiective precum prevenirea abandonului școlar, dotarea școlilor, construcția de campusuri pentru învățământul dual etc., cât și asigurarea salariilor și a burselor.

„Pe segmentul cercetare-dezvoltare-inovare se urmărește o creștere a bugetului pentru competițiile dedicate proiectelor de cercetare și pentru alte activități competitive“, a explicat Daniel David. 

Citeşte şi: Taxa auto pentru maşinile poluante revine

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS