Conţinut scăzut de grăsimi? Sau mai bine fără grăsime deloc? Un nou an doar ce a început și acum este momentul în care foarte mulți dintre noi ne gândim la schimbări importante în bine pe care să le urmăm pe parcursul întregului an. Așa că nu este de mirare că perioada de început a anului înseamnă invariabil mai multe abonamente la sală decât în alte luni ale anului, dar și regândirea meselor și tipului de regim alimentar pe care îl urmăm.
Important este echilibrul, inclusiv în această privință, prin urmare grăsimile alimentare sunt esențiale pentru menținerea sănătății generale deoarece corpul are nevoie de un aport regulat de grăsimi.
Grăsimea ajută la furnizarea energiei corpului tău, protejează organele, susține creșterea celulelor, ține colesterolul și tensiunea arterială sub control și ajută corpul să absoarbă nutrienții vitali.
Ce fel de grăsimi există?
Pentru a înțelege rolul pe care îl joacă grăsimile într-o dietă sănătoasă, trebuie să știm că există în principal două tipuri de grăsimi alimentare: saturate și nesaturate.
Grăsimile saturate
Grăsimile saturate sunt solide la temperatura camerei și sunt grăsimile pe care este indicat să le evităm, așa numitele “grăsimi rele”.
Găsite în alimente de origine animală, cum ar fi carnea, produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, untul și înghețata, grăsimile saturate pot crește colesterolul din sânge și pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Grăsimile saturate se găsesc și în unele uleiuri pe bază de plante, de exemplu în uleiul de cocos și în cel de palmier.
Cantități mari de grăsimi saturate se găsesc și în multe alimente ultra-procesate, cum este cazul mâncării de tip fast-food, în pizza, hamburgeri, dar și în deserturi și produsele de patiserie.
Grăsimile nesaturate
“Grăsimile bune” sunt grăsimile mononesaturate și polinesaturate. Grăsimile mononesaturate se găsesc în avocado și untul de arahide, migdale, alune de pădure, caju, semințele de dovleac, susan și floarea soarelui. Peștele, uleiurile de măsline, arahide sau susan sunt surse bune de grăsimi nesaturate.
Lichide la temperatura camerei, grăsimile nesaturate oferă o mulțime de beneficii, inclusiv pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol, pot reduce inflamația, pot scădea acumularea plăcilor de grăsime de pe vasele de sânge (aterom), pot ajuta la aborbția eficientă a anumitor vitamine, dar și la îmbunătățirea sănătății inimii.
Grăsimile polinesaturate includ acizii grași omega-3 și acizii grași omega-6 și se găsesc în uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiurile de soia și sunt abundente în nuci, semințe de in, semințe de floarea soarelui și pește precum somonul, macroul, heringul, tonul și păstrăvul.
Nu sunt suficiente mai multe grăsimi bune
Principala problemă de sănătate cu grăsimile alimentare este modul în care acestea influențează nivelul de colesterol. Consumul de cantități mari de grăsimi saturate produce mai mult colesterol LDL (rău), care poate forma plăci în artere și poate crește riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.
În comparație, grăsimile nesaturate ajută la creșterea nivelului de colesterol HDL (bun). HDL preia excesul de LDL din sânge și îl transferă către ficat, unde este descompus și eliminat.
Studiile au arătat că nu este suficient doar să mănânci mai multe grăsimi sănătoase, ci trebuie să eliminăm grăsimile saturate nesănătoase. Un studiu realizat în 2018 de către cercetătorii de la Harvard a constatat că grăsimile mononesaturate obținute în urma consumului de nuci și de ulei de măsline poate reduce riscul unei persoane de boli de inimă – mai ales dacă grăsimea sănătoasă înlocuiește grăsimile saturate și carbohidrații rafinați. Oamenii de știință au specificat faptul că orice beneficiu din consumul de grăsimi mononesaturate poate fi anulat dacă o persoană continuă să consume prea multe grăsimi saturate.
Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!
CITEŞTE ŞI: Livia Popescu, profesoara pe care o ții minte toată viața