Sunetul dopului de șampanie și bulele vesele care zburdă în pahar sunt mereu o sursă de bună-dispoziție. Nu poți sta încruntat cu un pahar de vin spumant în mână, iar Clipa exact la asta te îndeamnă – să te bucuri de fiecare moment, să nu lași bucuria să treacă pe lângă tine. Și nu, nu trebuie să aștepți un moment bun pentru a deschide o sticlă de vin spumant. Dimpotrivă, ai puterea să transformi orice moment într-un moment bun deschizând o sticlă de spumant.
Nesfârșitul soare al Segarcei
Spumantele Clipa se nasc din două soiuri care respectă tradiția din Champagne – Chardonnay (pentru spumantul alb) și Pinot noir (pentru rozé). Doi struguri aproape cameleonici, care pot scoate la iveală gusturi complet diferite, în funcție de condițiile anului, de gradul de coacere, de cantitatea recoltată. Pentru vinul spumant, însă, lucrurile sunt un pic mai simple – sunt primii struguri culeși, atunci când aciditatea naturală a strugurelui este încă mare. Desigur, pentru un vin spumant de calitate, recolta trebuie să fie un pic mai mică, dar la Domeniul Coroanei Segarcea, aceasta este o lege care se aplică pentru absolut toate vinurile.
Viile Domeniului Coroanei sunt amplasate într-un amfiteatru așezat chiar la marginea Câmpiei Române – sunt ultimele pante înaintea unui plan nesfârșit, ceea ce asigură un record de ore de soare și, implicit, o coacere excelentă a strugurilor. Este motivul pentru care aici veți descoperi mai degrabă vinuri dominate de fruct decât vinuri floral-ierboase, așa cum se nasc în zonele mai reci.
Delicios și singur, și acompaniat
Vinurile spumante sunt atât de iubite pentru că sunt extrem de versatile. Se potrivesc ca aperitiv, la mâncăruri ușoare, la brânzeturi fine, la patiserie și unele deserturi, mai ales cele cu multe fructe. Se potrivesc după masă, la întruniri sociale sau în doi, vara și iarna deopotrivă.
Spumantul Clipa alb (Chardonnay) este plin de arome de flori albe, piersici și caise timpurii, mere verzi, totul punctat de accente citrice. În gust, este dominat de mere verzi dulci, piersici, pomelo, cu un final rotunjit de note de salcâm și lămâiță – potrivit pentru brânzeturi fine de tip Brie, deserturi cremoase și cu fructe de livadă.
Spumantul rozé (Pinot noir) se distinge prin notele delicate, florale, de petale de trandafiri uscate și flori de cireș, urmate de note de fragi, cireșe albe și accente discrete de condimente. Gustul este echilibrat între notele de fruct și cele florale, cu o aciditate plină de viață, cu un final lung, dominat de note de cireșe de mai și frăguțe – potrivit pentru prăjitura cu cireșe a bunicii, patiserie fină, dar și cărnuri ușoare, salare de fructe roșii și chiar mezeluri ușor condimentate.
O tradiție pierdută și regăsită
Spumantul Clipa este produs după metoda tradițională din Champagne, cu refermentarea făcută în sticlă în parte – spre deosebire de metoda Charmat, folosită îndeobște pentru Prosecco, unde vinul este refermentat în vase mari de inox.
Până la lansarea spumantului Clipa, la Segarcea nu se mai făcuse vin spumant din vremea Regilor, de mai bine de 70 de ani. Este un moment de reînnodare a unei tradiții care vorbește despre puterea acestui pământ și eleganța care i-a fost întipărită într-o epocă un pic mai frumoasă. Despre legătura intimă, perenă și profundă dintre oameni și vin. Și despre ce înseamnă să construiești, cu dragoste, pentru viitor, cu o încredere nemărginită în cei care ne vor urma. Când veți închina un pahar din acest vin nu uitați: fiecare clipă contează! Nu o lăsați să fugă!