0.1 C
Craiova
marți, 11 februarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCazurile de gonoree şi sifilis s-au triplat în Europa în ultimul deceniu

Cazurile de gonoree şi sifilis s-au triplat în Europa în ultimul deceniu

Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) sunt în creștere în Europa, cu o creștere remarcabilă a cazurilor de sifilis și gonoree, conform celor mai recente cifre publicate luni de agenția europeană pentru boli, scrie Politico.

Infecțiile s-au triplat în mai puțin de zece ani. În 2023 au existat aproape 100.000 de cazuri confirmate de gonoree în Europa, o creștere de 31% față de 2022 și o creștere de peste 300% față de 2014, a raportat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Aceasta a fost cea mai mare rată înregistrată în Europa de când ECDC și-a început supravegherea ITS în 2009. Agenția a avertizat, de asemenea, cu privire la amenințarea tot mai mare a rezistenței antimicrobiene în gonoree, cu apariția unor tulpini rezistente la medicamente care fac tratamentele actuale mai puțin eficiente.

Şi cazurile de sifilis au continuat să crească

Cazurile de sifilis au continuat, de asemenea, să crească: au existat 40.000 de cazuri confirmate în Europa în 2023, o creștere de 13% față de 2022 și o creștere de 100% față de 2014.

Deși chlamydia rămâne cea mai frecvent raportată ITS bacteriană în Europa, ECDC a observat că a existat o „încetinire” a cazurilor de chlamydia în 2023. În acel an au fost raportate peste 230.000 de cazuri în întreaga Europă, o creștere de numai 3 % față de 2022 și de 13 % față de 2014.

Noile date confirmă tendința de creștere deja observată în 2022, când cazurile de gonoree și sifilis au crescut cu 48% și, respectiv, cu 34%, comparativ cu anul precedent. Mai multe teste pentru ITS explică probabil o parte din această creștere, a declarat ECDC.

Comportamente sexuale riscante

Dar schimbările în comportamentele sexuale riscante, cum ar fi utilizarea mai redusă a prezervativelor, ar putea juca, de asemenea, un rol în această tendință.

Anul trecut, OMS Europa a tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea utilizării prezervativelor în rândul adolescenților din Europa, care crește riscul de infecții cu transmitere sexuală și de sarcini nedorite. ECDC a declarat că aceste constatări evidențiază „nevoia urgentă de a spori eforturile de sensibilizare a publicului, de prevenire, testare și tratament pentru a aborda această problemă de sănătate publică în creștere”.

Citește şi: Guvernul alocă 30 de milioane de euro pentru cursuri de ucenicie destinate tinerilor sub 30 de ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS