Sindicatele din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională organizează astăzi, începând cu ora 12.00, un protest în centrul Craiovei. Potrivit SNPPC, poliţiştii cer revenirea la plata majorării salariale pentru orele lucrate în ziele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, plata orelor suplimentare, dar şi indexarea pensiilor militare cu rata medie a inflației. La protest sunt aşteptaţi aproximativ 500 de poliţişti şi poliţişti de penitenciare.
Protestul de astăzi, din Craiova, este ultimul dintr-o serie de proteste organizate de sindicate în mai multe oraşe din ţară. Urmează ca, pe data de 17 februarie, în Bucureşti, să fie organizat un protest cumun al sindicatelor. Potrivit informaţiilor publicate de SNPPC, principalale revendicări sunt următoarele:
- Revenirea la plata majorării salariale pentru orele lucrate planificat în zilele de SDSL și plata orelor suplimentare lucrate în cursul săptămânii (luni-vineri).
- Indexarea pensiilor militare cu rata medie a inflației cunoscute, conform Legii nr. 223/2015.
„Avem dreptul la protest, avem dreptul să ne manifestăm nemulțumirea, să cerem soluții rapide și concrete Guvernului, care, prin OUG 156/2024, diminuează veniturile noastre și pune în pericol inclusiv apărarea, ordinea publică și securitatea națională a României și a românilor. Aceste tăieri salariale pot genera numeroase pensionări, demisii sau refuzul tinerilor de a se îndrepta către aceste profesii de risc și vocație”, potrivit SNPPC.
Protest de amploare în Craiova
Conform unui document făcut public de Sindicatul Poliţiştilor Dolj, la protestul de astăzi vor participa membrii ai şapte sindicate. Este vorba de Sindicatul Poliţiştilor de Penitenciare Craiova, Sindicatul Pajura, Sindicatul Poliţiştilor Dolj, Sindicatul Poliţiştilor Europol, SNPP Craiova, SNPPC şi Sindicatul Pheonix Pelendava Craiova.
„Ordonanța trenuleț „taie” in carne vie salariile noastre! Guvernul României pare decis să își distrugă propria structura de siguranță națională”, a transmis SNPP Craiova.
Protestatarii se avor aduna în Piaţa Mihai Viteazul, iar de acolo vor pleca pe traseul strada Romul – Calea Bucureşti (Piaţa Centrală) – strada Vasile Alecsandri – Calea Bucureşti – Piaţa Mihai Viteazul.