O aplicație pentru elevi va fi lansată în premieră la nivelul județului Gorj. Finanțarea pentru conceperea și întreținerea aplicației, care va putea fi disponibilă în curând pentru descărcare, va fi asigurată de către Consiliul Județean Gorj.
Proiectul este inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, prin inspectorul școlar general Mihai Istrate, profesor de informatică și polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj. În aplicație vor fi disponibile informații utile, materiale video și audio pentru combaterea violenței și infracționalității în rândul elevilor. Aplicația va fi o premieră și la nivel național și se va adresa celor 50.000 de elevi din județul Gorj.
„Din fericire, conducerea CJ Gorj a înțeles ce vrem să facem și ne va acorda finanțare. Participă și Biroul Siguranță Școala din IPJ Gorj. Va fi o aplicație în premieră și poate modelul nostru va fi preluat. Elevii vor avea imediat la dispoziție informațiile pe care le află de la polițiști în sălile de clasă, când sunt acele acțiuni ale Biroului Siguranță Școlară. Avem ca țintă peste 50.000 de elevi din Gorj și nu numai”, a declarat Mihai Istrate, șeful Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Polițiștii vor contina să meargă și în sălile de clasă
Este de precizat că polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară din IPJ Gorj continuă întâlnirile cu elevii în sălile de clasă. Astfel de acțiuni au avut loc și la sfârșitul săptămânii trecute. „În baza Campaniei pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”, polițiști din cadrul Biroului Siguranța Școlară, în colaborare cu Biroul de Analiză și Prevenirea Criminalității și Poliția Municipiului Motru, au desfășurat 31 de activități informativ-preventive în 6 unități de învățământ preuniversitar de pe raza județului Gorj.
Este vorba despre Școala Gimnazială nr. 1 Motru, Școala Gimnazială nr. 2 Motru, Școala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu” Târgu Jiu, Școala Gimnazială „Mazilu Vipie Gheorghe” Valea Mănăstirii, Liceul Tehnologic Bîlteni și Școala Gimnazială nr. 1 „George Uscătescu” Târgu Cărbunești, destinate creșterii siguranței elevilor în mediul școlar, având ca beneficiari 566 elevi și 38 cadre didactice.
Obiectivele principale ale activităților desfășurate au fost:
• prevenirea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar;
• prevenirea faptelor de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar;
• prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri sau a altor substanțe psihoactive interzise;
• prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor;
• prevenirea criminalității informatice;
• prevenirea și combaterea abuzurilor sexuale;
• prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în incinta și imediata vecinătate a instituțiilor de învățământ.
Cu ocazia activităților desfășurate, polițiștii au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește cea mai recentă provocare de pe rețelele de socializare „Paracetamol Challenge”, avertizând asupra pericolelor la care elevii se pot expune dacă acceptă să participe.
Activitățile vor continua în perioada următoare și vor viza creșterea gradului de conștientizare a elevilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar, respectiv înțelegerea consecințelor fenomenelor negative asupra dezvoltării psihologice a acestora și asupra climatului educațional. În curând însă, informațiile privind combaterea infracționalității în rândul elevilor vor ajunge mult mai repede la aceștia, prin intermediul aplicației pentru telefonul mobil.