2.9 C
Craiova
marți, 25 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCea mai mare carieră minieră din România a ajuns să funcționeze fără personal calificat

Cea mai mare carieră minieră din România a ajuns să funcționeze fără personal calificat

Unul dintre sindicaliștii din cadrul Carierei Miniere Roșia, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), trage un semnal de alarmă asupra lipsei de specialiști.

Cel mai mare deficit este de electricieni calificați pentru intervenția pe utilajele de mare capacitate. În momentul de față este nevoie de 15 electricieni pe tură și nu pot fi asigurați decât 2 – 3. Sunt utilaje întregi care funcționează fără electricieni. Acest lucru afectează intervenția excavatoarelor. A plecat aproape toată lumea la pensie și nu mai vine nimeni din urmă.

Situația este foarte gravă pentru că se intre cu utilajele în tură și nu există pe multe electricieni sau personal calificat. Sunt mulți oameni lipsă. Eu înainte aveam în echipă 12 – 15 oameni și acum am rămas cu 3. Să nu mire pe nimeni dacă vor apărea accidente grave”, a menționat Nicolae Mitea, membru de sindicat la Cariera Minieră Roșia, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Trei excavatoare sunt trase pe dreapta la Roșia, din lipsă de personal

De asemenea, trei dintre excavatoarele cele mai mari cariere miniere din Complexul Energetic Oltenia și din România sunt trase pe dreapta. La subunitatea minieră amintită sunt în total 9 excavatoare de mare capacitate. Unele din cele mai mari excavatoare din țară și din Europa. Nicolae Mitea, membru de sindicat la Cariera Minieră Roșia, a precizat că sunt în funcție 6 excavatoare, din totalul de 9.

De asemenea, 3 excavatoare sunt trase pe dreapta în momentul de față. Acest lucru este cauzat de lipsa fronturilor de lucru și mai ales de lipsa de personal. Cea mai mare cariera minieră a companiei energetice alimentează cu lignit grupurile Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari. Aici sunt încă disponibile trei grupuri pe bază de cărbune. Este vorba despre grupurile energetice numerele 4, 5 și 6.

Investiție pentru cărbunele din Motru

Complexul Energetic Oltenia nu vrea să renunțe la cărbunele din zona Motru. Intenția administrației Complexului Energetic Oltenia este de a aloca fonduri pentru reabilitarea sistemului de transport al cărbunelui pe calea ferată. Programul va cuprinde mai multe etape de reabilitare. În prima etapă a fost alocată în regim de urgență pentru lucrări de reparație curentă pentru calea ferată de la Motru.

În Bazinul Minier Motru funcționează trei cariere miniere. Cele trei subunități sunt: Roșiuța, Lupoaia și Husnicioara. Carierele miniere Lupoaia și Husnicioara au intrat deja în programul de închidere definitivă. A mai rămas însă subunitatea minieră de la Roșiuța, cu peste o mie de salariați. Cariera de la Roșiuța are în continuare rezerve de cărbune care pot fi exploatare și livrate către sucursalele de la Turceni și de la Ișalnița, precum și către fosta termocentrală a CEO, respectiv SE Craiova 2. Bugetul pentru reabilitarea liniilor de cale ferată industrială este de peste 700.000 de lei. Lucrările vor fi demarate în această primăvară și vor dura 6 luni.

Citește și: Cea mai nouă stațiune turistică din Gorj va beneficia de stații de reîncărcare a vehiculelor electrice

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS