4.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăMagazinInvierea pe Valea Oltului

Invierea pe Valea Oltului

Ouale rosii, casul de oaie, salata cu ceapa verde si ridichi, drobul si friptura de miel nu pot lipsi de pe masa de Paste. Si când toate acestea sunt gustate in decorul oferit de statiunea Calimanesti Caciulata, Sarbatoarea Pascala capata alte valente.


Cine nu viseaza sa traiasca fericirea unei Sarbatori Pascale intr-un cadru deosebit, unde etnografia, folclorul sunt la ele acasa, unde istoria se imbina perfect cu modernul si unde casele pastreaza arhitectura veche specific olteneasca, dar aduc ceva si din modernismul secolului 21. Calimanesti Caciulata este un loc plin de istorie, o statiune cum nu e alta, o oaza de liniste intr-un tumult ametitor, situata pe malul drept al Oltului, in Depresiunea subcarpatica Jiblea-Calimanesti, la altitudinea de 260-280 m, la 18 km distanta de municipiul Râmnicu Vâlcea. Aici, factorii de cura naturala sunt reprezentati de clima protectoare si de izvoarele (descoperite in 1827) de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, in principal hipotonice, cu concentratie, compozitie chimica si temperatura variabile (mineralizare intre 0.5 s 11.5 gr/l; atermale, mezotermale 41°C si hipertermale= 49.5°C). Statiunea este indicata in tratamentul bolilor digestive (gastrita cronica cu hipoaciditate, constipatie, colita cronica), al bolilor hepatobiliare (dischinezie biliara, colicistita cronica, prezentând sau nu calculi, hepatita cronica, pancreatita cronica, stare postoperatorie in bolile ficatului), boli ale sistemului renal si urinar (litiaza la rinichi, pielonefrita cronica hermal, infectii urinare), tulburari metabolice si nutritionale (diabet melitus, stari hiperuremice, obezitate), in afectiuni respiratorii (bronsita, traheobronsita cronica), in boli ale sistemului nervos periferic (pareza, sechele ale poliomielitei), stari reumatismale (spondiloza, artroza, poliartroza, tendinita), stari posttraumatismale (dupa entorse, luxatii si fracturi), boli ginecologice (sindrom ovarian cauzat de menopauza), boli ORL (rinosinuzita cronica, laringita cronica alergica etc.), boli dermatologice, cardiovasculare si de alta natura. Asa ca portia de relaxare, de buna dispozite pe care ti-o da Sarbatoarea Pastelui este completata si de una de sanatate.


Manastirea Cozia


Si daca intre mesele copioase cu friptura de miel, oua rosii si vin, turistul vrea sa cunoasca mai bine istoria locului, o poate lua usor la pas spre Biserica din Ostrov, edificiu ctitorit de Neagoe Basarab si construit intre anii 1518-1522. Pentru Noaptea de Inviere, turistul mai poate opta pentru un loc in care istoria a lasat urme vizibile, unde frumusetea locului realizeaza o combinatie perfecta cu povestea unor vremuri de mult apuse, Manastirea Cozia, situata la cinci kilometri distanta de oras. Datând din anii 1387-1388, Manastirea Cozia este ctitoria domnitorului Mircea cel Batrân, care este ingropat aici. Te intâmpina aici picturi murale din 1391, dar si o colectie valoroasa de icoane. Un loc ce te duce cu gândul intr-un timp de mult apus. Biserica mare cu Hramul „Sfânta Treime“, armonios proportionata, cu ornamentatie bogata, a fost construita de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sârbesti din Crusevat, din piatra alba tare, intre 1387-1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Batrân. Conceputa dupa planul trilobat, ea surprinde prin precizia si perfectiunea realizarii artistice. Partea superioara a chenarelor de la ferestre, rozetele de deasupra lor si pictura din pronaos dateaza din timpul lui Mircea cel Batrân. Pictura a fost renovata in 1517, in vremea lui Neagoe Basarab, când s-a facut si fântâna care ii poarta numele, dupa cum reiese dintr-un fragment de inscriptie. Intre anii 1706-1707 i-a fost adaugat pridvorul, s-a refacut pictura din incinta, au fost adaugate cerdacurile, chiliile si s-a reconstruit havuzul cu apa (baptisteriul din fata bisericii). Toate acestea s-au facut de paharnicul Serban Cantacuzino. Un loc plin de istorie, de o frumusete unica in lume, completata de pictura originara, care se pastreaza in naos. Sunt prezente acolo si personalitatile vremii, sub forma de portrete, pe peretele de vest – Mircea si fiul sau Mihail in costume de cavaleri, avându-l la stânga pe Serban Cantacuzino, intr-o lucrare exceptional realizata. Un monument de arta religioasa, ce mai poarta crucea de pe turla, din vremea lui Mircea. Un alt loc plin de istorie si traditii este si Manastirea Turnu. Incânta aici picturile exceptional realizate, dar si arhitectura.


Preturi pentru orice buzunar


Si daca acum se pune problema locului in care va veti arunca bagajele sau a celui in care va veti delecta cu bucatele traditionale de Paste, trebuie sa stiti ca puteti opta pentru serviciile unei pensiuni cu patru camere, pe care o puteti inchiria pentru o noapte contra sumei 600 de euro. Daca preferati in schimb serviciile unui hotel de trei stele, cu toate mesele incluse, trebuie sa platiti pentru doua nopti 170 de lei si pentru trei nopti, 250 de lei. In hotelurile de o stea, masa traditionala de Paste costa 45 de lei, iar cazarea pentru o noapte, 84 de lei de persoana.


Povestea unor ape termale


Doctorul francez Joseph Caillat, care in 1854 a poposit o vreme pe meleaguri valahe, a analizat in anul 1859 apele minerale de la Calimanesti. In 1869, imparatul Napoleon al III-lea a urmat o cura cu apa minerala de Calimanesti, care i-a fost expediata in Franta. In 1893, apa minerala de la Calimanesti – Caciulata a obtinut medalia de aur la Expozitia internationala de produse alimentare si ape minerale de la Bruxelles. Primele pavilioane pentru cura de apa minerala dateaza din anul 1910. In prezent, statiunea Calimanesti dispune de instalatii pentru bai calde in cada sau bazin cu apa minerala, electrohidroterapie si kinetoterapie, aerosoli si inhalatii, bazine descoperite cu apa termala sulfuroasa (in statiunea Caciulata), izvoare de apa minerala pentru cura interna, sali de gimnastica medicala, sauna, bazine de inot situate pe malul râului Olt etc. Caciulata gazduieste un sanatoriu de copii, profilat pe tratamentul urmarilor hepatitei. Tot aici se afla si singurul sanatoriu din tara pentru cei bolnavi de silicoza. In statiunea Calimanesti se afla o clinica apartinând Institutului de Balneofizioterapie si Recuperare Medicala din Bucuresti, precum si o sectie a Catedrei de specialitate din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS