Zeci de mii de persoane au continuat marţi protestele în capitala Turciei, după arestarea principalului rival politic al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Aproape 1.500 de persoane au fost reţinute, inclusiv un fotograf AFP, transmite AFP, potrivit news.ro.
Cele mai mari proteste din Turcia din ultimul deceniu au izbucnit săptămâna trecută în urma arestării primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, sub acuzaţii de corupţie, o măsură considerată de susţinătorii opoziţiei drept o încălcare flagrantă a statului de drept.
Autorităţile au ripostat cu represiune
Autorităţile au ripostat cu o represiune care a alarmat grupurile de apărare a drepturilor, şapte jurnalişti care au acoperit protestele fiind arestaţi preventiv marţi de un tribunal din Istanbul.
Printre aceştia s-a aflat şi fotograful AFP Yasin Akgul, ceea ce a atras un reproş dur din partea agenţiei de presă cu sediul la Paris.
”Încarcerarea sa este inacceptabilă. Acesta este motivul pentru care vă cer să interveniţi cât mai rapid pentru a obţine eliberarea rapidă a jurnalistului nostru”, a declarat Fabrice Fries, directorul general şi preşedintele agenţiei, într-o scrisoare adresată Preşedinţiei turce.
Tribunalul l-a acuzat pe Akgul, în vârstă de 35 de ani, şi pe ceilalţi de ”participare la mitinguri şi marşuri ilegale”, deşi Fries a declarat că Akgul nu a făcut parte din protest, ci doar l-a acoperit în calitate de jurnalist.
Grupul pentru libertatea presei Reporteri fără frontiere (RSF) a denunţat arestările ca fiind ”scandaloase”
Grupul pentru libertatea presei Reporteri fără frontiere (RSF) a denunţat arestările ca fiind ”scandaloase”, reprezentantul său în Turcia, Erol Onderoglu, afirmând că acestea ”reflectă o situaţie foarte gravă în Turcia”. Până marţi, poliţia a reţinut 1.418 persoane pentru participarea la ”demonstraţii ilegale”, a scris ministrul de interne Ali Yerlikaya pe X, avertizând că nu va exista ”nicio concesie” pentru cei care ”terorizează străzile”.
Mulţimi imense au sfidat interdicţia de a protesta şi au ieşit zilnic pe străzi de la arestarea lui Imamoglu la 19 martie, tulburările extinzându-se în întreaga Turcie şi provocând ciocniri nocturne cu forţele de securitate.
În faţa celor mai mari proteste din Turcia de la revolta Gezi din 2013 privind reamenajarea unui parc din Istanbul, Erdogan a rămas sfidător, denunţând mitingurile drept ”teroare în stradă”.
”Cei care răspândesc teroare pe străzi şi vor să dea foc acestei ţări nu au unde să meargă. Calea pe care au luat-o este o fundătură”, a declarat Erdogan, care conduce ţara membră NATO de un sfert de secol.
Citeşte şi: Control judiciar pentru 21 dintre angajaţii CFR cercetaţi în dosarul de abuz în serviciu