Arborele sacru al templelor asiatice, Ginkgo, este un simbol al longevităţii. Poate să trăiască până la 3.000 de ani şi ajunge la o înălţime de 30-40 de metri.
Ginkgo înseamnă „caisă de argint“ în limba chineză şi provine de la asemănarea fructului cu o caisă şi o culoare verde-argintie, iar numele speciei, biloba, vine de la frunza bilobată de forma unui evantai.
Frunzele conţin un grup de substanţe active numite flavonoide cu activitate antioxidantă la nivel cerebral, acizi organici, substanţe fenolice. Studiile clinice au arătat că acest grup de substanţe are acţiune vasodilatatoare asupra arterelor, creşte tonusul venos şi diminuează permeabilitatea capilară.
Preparate
Preparatele obţinute din frunze sau fructe de ginkgo biloba (comprimate, tinctură) se găsesc în farmacii şi magazine cu produse naturiste. Ele pot fi folosite în tratamentul tuberculozei, al gonoreei, alergiilor, astmului, durerilor de stomac, impotenţei, migrenelor, leucoreei, tromboflebitei, dizenteriei, tensiunii arteriale crescute, vertigo şi al anxietăţi.
Veritabil tratament al îmbătrânirii cerebrale, ameliorează memoria, concentrarea, fiind recomandat în tulburările psiho-comportamentale specifice vârstei a treia (Boala Alzheimer şi alte tipuri de demenţă). Se crede că are rezultate foarte bune şi în tratamentul tulburărilor circulatorii cerebrale care se manifestă prin scăderea auzului, pierderea memoriei, vertijuri.
Este recomandată şi adolescenţilor în perioadele de suprasolicitare intelectuală (examene) şi adulţilor care doresc să-şi menţină vitalitatea în perioadele de efort intelectual excesiv.
Precauţii:
Se recomandă totuşi folosirea cu precauţie a acestor produse. Consumul în cantităţi mai mari decât doza recomandată, timp îndelungat, poate duce la apariţia de alergii, insomnie, vărsături, diaree.
Material realizat în colaborare cu dr. Cristiana Pîrşoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr.3