Înalți oficiali ai Departamentului Apărării din SUA discută posibilitatea de a retrage până la jumătate din forțele trimise de Joe Biden pe flancul de est al NATO, după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, au declarat pentru NBC News șase oficiali americani și europeni. Aceştia au fost informați cu privire la acest subiect.
Există îngrijorări că acest pas l-ar încuraja pe președintele rus Vladimir Putin să devină mai asertiv. Pentagonul discută, în prezent, o posibilă retragere a unui număr semnificativ de militari americani din estul Europei, inclusiv din România.
Posibila retragere îi vizează pe cei 20.000 de militari pe care administrația lui Joe Biden i-a desfășurat în 2022
Posibila retragere îi vizează pe cei 20.000 de militari pe care administrația lui Joe Biden i-a desfășurat în 2022 pentru a consolida apărarea țărilor de la granița cu Ucraina, după invazia rusă. Cifrele sunt încă în discuție, dar propunerea ar putea implica eliminarea a până la jumătate din forțele trimise de Biden, scrie NBC.
Discuțiile interne privind reducerea numărului de trupe americane în România și Polonia au loc într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să îl convingă pe Vladimir Putin să accepte o încetare a focului, mai scrie site-ul televiziunii americane.
În România sunt în misiune, în prezent, aproximativ 1.500 de militari americani
În momentul de față, în România sunt în misiune aproximativ 1.500 de militari americani. Cel mai mare detașament, de aproape 1.000 de militari, este staționat la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.
La baza de la Deveselu sunt circa 200 de militari care operează scutul antirachetă Aegis Ashore, în timp ce la baza aeriană de la Câmpia Turzii sunt alți peste 100 de militari.
Cei șase oficiali americani și europeni care au vorbit sub anonimat cu NBC au descris mai multe detalii ale propunerii care nu au fost relatate anterior.
În cazul în care Pentagonul adoptă propunerea, acest pas va consolida temerile că Statele Unite își abandonează aliații de lungă durată din Europa, care consideră Rusia drept o amenințare în creștere, au declarat oficialii europeni.
Rușii ar „evalua o reducere a forțelor americane ca pe o slăbire a descurajării și asta le-ar spori dorința de a se amesteca în diverse moduri în tot spectrul în Europa”, a declarat și Seth Jones, vicepreședinte al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un think-tank american.
Administrația Trump a spus clar că dorește ca aliații europeni să își asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare
Eventuala retragere are însă o explicație. Administrația Trump a spus clar că dorește ca aliații europeni să își asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare, permițând Statelor Unite să își concentreze resursele militare asupra Chinei și a altor priorități.
În prima sa călătorie în străinătate în calitate de secretar al apărării, Pete Hegseth a declarat într-un discurs susținut la Bruxelles în februarie că „realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei”.
În schimb, Statele Unite se vor concentra pe securizarea frontierei sudice și pe contracararea Chinei, a spus Hegseth.
Citeşte şi: Donald Trump a respins oferta de eliminare a taxelor vamale între SUA și UE