Complexul Energetic Oltenia (CEO) se confruntă cu dificultăți semnificative în implementarea planurilor de tranziție energetică, întrucât avizele tehnice de racordare pentru trei dintre proiectele sale fotovoltaice urmează să expire în această săptămână.
Este vorba despre parcurile solare propuse pentru locațiile Rovinari, Bohorelu și Pinoasa, care se află printre cele opt investiții strategice ale companiei în domeniul energiei regenerabile. Potrivit informațiilor disponibile, avizele tehnice de racordare emise de Transelectrica pentru aceste proiecte au ca termen de valabilitate data de 12 aprilie 2025.
În plus, un alt aviz, aferent proiectului de parc solar planificat la Sucursala Electrocentrale Turceni, va expira la 21 mai 2025. În prezent, CEO depune eforturi urgente pentru întocmirea documentațiilor necesare în vederea prelungirii acestor avize și a încheierii contractelor de racordare cu Transelectrica.
Acum caută un operator
Cu toate acestea, având în vedere timpul scurt rămas și lipsa unui contract semnat cu un operator autorizat pentru servicii de proiectare și racordare, este incert dacă demersurile vor fi finalizate în timp util. De asemenea, continuarea procesului este condiționată de obținerea autorizațiilor tehnice și administrative necesare. Investițiile în parcurile fotovoltaice fac parte dintr-un plan mai amplu de restructurare și modernizare a activității Complexului Energetic Oltenia.
Conform calendarului inițial, aceste proiecte ar fi trebuit finalizate până la sfârșitul anului trecut, însă niciunul dintre ele nu a fost dus la bun sfârșit până în prezent. O situație similară se înregistrează și în cazul proiectelor de dezvoltare a celor două grupuri pe gaze naturale, planificate la Termocentralele Turceni și Ișalnița.
Acestea sunt realizate în parteneriat cu companii private din sectorul energetic, respectiv OMV Petrom, Tinmar Energy și ALRO, însă progresul este întârziat și în acest caz. Întârzierile pun sub semnul întrebării capacitatea CEO de a respecta termenele asumate în cadrul tranziției energetice, mai ales în contextul presiunilor legate de reducerea emisiilor de carbon și închiderii etapizate a capacităților pe bază de lignit.
Citeşte şi: Claudiu Târziu anunță că se desparte „definitiv” de AUR