12 state americane, în frunte cu New York, au intentat un proces împotriva administrației Donald Trump, încercând să blocheze tarifele comerciale impuse de acesta și acuzând o încălcare a ordinii constituționale.
Procesul, depus la Curtea de Comerț Internațional a Statelor Unite, susține că Trump nu avea autoritatea legală de a impune unilateral tarife asupra bunurilor importate și că aceste măsuri trebuie aprobate de Congres. Printre statele reclamante se numără și California, care a lansat o acțiune separată în urmă cu o săptămână, ridicând acuzații similare, arată BBC.
Controversa pornește de la utilizarea de către Trump a unei legi din anii 1970 – Legea privind Puterile Economice Internaționale de Urgență (IEEPA) – ca temei legal pentru impunerea de tarife drastice, inclusiv un tarif de 145% asupra bunurilor din China.
Trump depășește limitele constituționale ale funcției prezidențiale
Avocații statelor reclamante afirmă că această lege nu a fost niciodată folosită în acest scop și că interpretarea oferită de Trump depășește limitele constituționale ale funcției prezidențiale.
Casa Albă a răspuns acuzând procurorul general din New York, Letitia James, că „prioritizează o vânătoare de vrăjitoare” în detrimentul protejării intereselor cetățenilor. Purtătorul de cuvânt Kush Desai a declarat că administrația „rămâne angajată să folosească întreaga autoritate legală” pentru a combate problemele urgente, precum imigrația ilegală și deficitul comercial.
Decizia lui Trump de a impune tarife „reciproce” asupra mai multor parteneri comerciali, anunțată pe 2 aprilie în cadrul evenimentului „Ziua Eliberării,” a generat reacții puternice pe piețele financiare internaționale. Ulterior, fostul președinte a anunțat o pauză de 90 de zile pentru aplicarea acestora – cu excepția Chinei, pe care a acuzat-o de comportament ostil.
Citeşte şi: Un bărbat care a ucis în bătaie două căţeluşe, pentru că lătraseră la fiul lui, a fost reținut