25.5 C
Craiova
vineri, 25 aprilie, 2025
Știri de ultima orăActualitateIzvorul Tămăduirii, mare sărbătoare a creștinății

Izvorul Tămăduirii, mare sărbătoare a creștinății

Pe 25 aprilie 2025, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, o zi cu o profundă semnificație spirituală și tradiții respectate cu sfințenie în toată țara.

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului, celebrată în prima vineri după Paște. Aceasta amintește de minunile săvârșite prin harul Fecioarei Maria, în special prin apa considerată făcătoare de minuni din izvorul de lângă Constantinopol. Este o zi în care credincioșii merg la biserică, se roagă pentru sănătate și participă la slujba de sfințire a apei – Aghiasma mică, potrivit crestinortodox.ro.

Însă, pe lângă partea spirituală, această zi vine și cu anumite interdicții, adânc înrădăcinate în tradiția populară și religioasă. Respectarea lor este considerată esențială pentru a nu atrage ghinionul sau îmbolnăvirea.

Izvoare tămăduitoare la noi în țară

Maica Domnului a dăruit și poporului român izvoare tămăduitoare. Unul din acestea se află la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, la mai puțin de 5 km de municipiul Ploiești. Potrivit Tradiției, episcopul sirian care a adus icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului în această mănăstire (1958), a cerut iertare Fecioarei pentru că a luat icoana din locul în care se afla, iar a doua zi, în locul în care s-a rugat, a apărut un izvor tămăduitor.

Un alt izvor cu apa vindecătoare se afla la Mănăstirea Dervent. Tradiția spune că acest izvor a țâșnit din locul în care Apostolul Andrei a impuns piatra cu toiagul.

Alt loc binecuvântat cu apă tămăduitoare este izvorul de la Mănăstirea Horaicioara din județul Neamț. Acest izvor a fost descoperit acum un secol, datorită rugăciunilor monahilor către Maica Domnului de a le dărui un izvor mai aproape de mănăstire. El izvorăște de sub muntele Feriga și se află la 50 m de biserica mănăstirii.

Nu trebuie uitate izvorul de la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, din județul Argeș și cel de la Biserica Greacă din Brăila, descoperit în anul 1863, în vremea efectuării unor lucrări de construcție la sfântul lăcaș.

Ce este interzis să faci de Izvorul Tămăduirii

Nu se spală rufe și nu se muncește în gospodărie

    Chiar dacă este o zi lucrătoare din punct de vedere civil, tradiția ortodoxă interzice activitățile casnice precum spălatul rufelor, datul cu aspiratorul sau dereticatul prin casă. Se consideră că apa are o putere specială în această zi, fiind sfințită prin rugăciunile Maicii Domnului, iar utilizarea ei în scopuri mundane este lipsită de respect.

    Fără certuri sau vorbe urâte

      Ca în orice zi de mare sărbătoare, este interzis să te cerți sau să rostești cuvinte urâte. Tradiția spune că Izvorul Tămăduirii aduce liniște sufletească și vindecare, iar comportamentele agresive pot „strica” binecuvântarea zilei. Totodată, se recomandă împăcarea cu cei cu care ai fost în conflict și iertarea.

      Nu se lucrează pământul și nu se plantează nimic

        Munca la câmp este o altă activitate interzisă pe 25 aprilie. Se spune că pământul trebuie să „odihnească” în această zi binecuvântată, iar cine sapă sau seamănă poate avea parte de recolte slabe sau boli. Gospodarii care țin la tradiție evită orice activitate agricolă în această zi.

        Evită petrecerile zgomotoase și distracțiile excesive

          Chiar dacă Izvorul Tămăduirii nu este o zi tristă, ci una a bucuriei și a speranței, sărbătoarea trebuie marcată cu decență și reculegere. Petrecerile zgomotoase sau distracțiile excesive sunt considerate nepotrivite și pot atrage necazuri, potrivit credinței populare.

            Nu refuza ajutorul sau pomană

            Pe 25 aprilie, oamenii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor adormiți și pentru sănătate. Refuzul unei astfel de ofrande este considerat un gest de rău augur. De asemenea, este bine să ajuți pe cei nevoiași, pentru că orice faptă bună făcută în această zi „se întoarce însutit”.

            Citește și: Sistemul de transport public de călători din Craiova se va moderniza

            ȘTIRI VIDEO GdS

            ȘTIRI GdS