Judecătorul Cristi Danileţ consideră că o instanţă de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidenţiale din decembrie 2024. „Desigur, dacă se decide altfel, avem de-a face cu o aberaţie judiciară”, a afirmat acesta. Judecătorul Cristi Dănileț, fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a oferit câteva detalii despre schema prin care s-a obținut suspendarea, la Curtea de Apel Ploiești, a deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din anul 2024.
„O instanţă de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidenţiale din decembrie 2024. Cu atât mai mult o decizie CCR care s-a pus deja in aplicare, prin emiterea HG de organizare a unor noi alegeri, în luna mai 2025. Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat??“, întreabă retoric judecătorul Cristi Danileţ.
Acesta consideră că altfel, este o „aberaţie judiciară”, precizând că judecătorul de la Ploieşti riscă ancheta disciplinară, că soluţia va fi corectată de instanţă supremă şi că trebuie făcute sesiuni speciale de pregătire a magistraţilor în drept administrativ şi drept constituţional
„Desigur, dacă se decide altfel avem de-a face cu o aberaţie judiciară, care produce următoarele consecinţe: judecătorul respectiv riscă să fie anchetat disciplinar pentru aplicarea cu rea-credinţă a legii; soluţia va fi corectată de ICCJ; INM trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraţilor în drept administrativ şi drept constituţional”, a mai afirmat Danileţ.
Schema de la Ploiești
Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, cererea unei persoane privind anularea Hotărârârii Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024, prin care era anulat întregul proces electoral de la începutul lunii decembrie a anului trecut. Reclamant este Popescu Gheorghiţa, pârât fiind CCR. Acţiunea a fost înregistrată în 10 aprilie.
Judecătorul Danileț a dezvăluie joi seară, că la Curtea de Apel Ploiești au fost depuse nu una, ci mai multe contestații asupra deciziei CCR de anulare a alegerilor.
Drept intermediari în această schemă au fost folosite persoane care, probabil, nu au nicio pregătire în domeniul juridic, consideră Danileț.
„Aceste persoane au introdus mai multe acțiuni identice la aceeași instanță, care, prin repartizare aleatorie, au revenit unor judecători diferiți. E de ajuns ca un judecător să ia țeapă la aberațiile susținute de unii avocați rău intenționați, ca să se creeze o problemă temporară“, a explicat magistratul Cristi Danileț.
Decizia judecătorului de la Curtea de Apel care a suspendat decizia CCR nu este definitivă și a fost deja atacată cu recurs.
„Noroc că ICCJ va avea ocazia să se pronunțe, anulând hotărârea Curtii de Apel Ploiești de azi”, spune Danileț.
Citește și: Tânăra din Hunedoara dată dispărută în Gorj a fost găsită. Fata încerca să ajungă acasă mergând pe jos