Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Vâlcea încearcă, în cadrul săptămânii europene de vaccinare, care a început ieri, să îi convingă pe părinţii de etnie romă să îşi vaccineze copiii.
Vâlcea. Reprezentanţii ASP Vâlcea împreună cu medicii de familie şi asistenţii vor încerca să combată ideile preconcepute ale oamenilor care asociază vaccinarea copiilor cu boala. Săptămâna Europeană de Vaccinare are ca slogan „Să prevenim, să protejăm, să ne vaccinăm“, iar acţiunea ţine până pe 22 aprilie. Deschiderea a debutat cu o conferinţă de presă ţinută de Adriana Gheniţă, directorul executiv al ASP, şi Ion Mihail directorul adjunct al ASP. Cei doi au explicat că Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a iniţiat organizarea acestei campanii de vaccinare la nivelul judeţelor.
„Pe parcursul săptămânii vor avea loc activităţi zilnice. Am amenajat un punct de vaccinare la sediul Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) unde vor fi vaccinaţii copiii începând de luni până inclusiv vineri. Astăzi se va ţine şi un curs de perfecţionare cu medicii de familie din zonele cu comunităţi greu accesibile şi comunităţi de romi. Se va merge în comuna Racoviţa, în satele Bolovanu şi Râul Băiaşului, unde vor fi vaccinaţi copiii romi. Şi în comuna Câineni, în satul Valea Urii, vom merge şi vom vaccina copiii de etnie romă. Va fi organizată şi o masă rotundă cu asistenţii comunitari, mediatorii sanitari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale în sala de Şedinţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU)“, a declarat Adriana Gheniţă. Pentru această campanie ASP are 500 de doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi antipoliomielitic (DTP).
„Dorim să schimbăm atitudinea părinţilor faţă de vaccinare“
Reprezentanţii ASP au precizat că oamenii trebuie să înţeleagă că vaccinarea se face pentru că a crescut incidenţa bolilor transmisibile. „Bolile transmisibile au crescut pentru că mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii. Prin această campanie dorim să schimbăm atitudinea părinţilor faţă de vaccinare. O să le explicăm beneficiile imunizărilor şi o să combatem ideile lor preconcepute pe care le au cu privire la vaccinare, pe care o asociază cu boala. Prin această campanie încercăm să îi facem să înţeleagă că orice copil are dreptul la sănătate şi la vaccinare. Copilul care e vaccinat nu mai face boala, iar organismul este imunizat toată viaţa. O să sensibilizăm şi reţeaua sanitară pentru a vaccina peste 98% din populaţie şi să cuprindă mai ales categoriile de persoane greu accesibile. Noi ne propunem ca prin vaccinare să eradicăm bolile transmisibile“, a spus Ion Mihail.
Acesta susţine că în ultima perioadă a scăzut numărul persoanelor care se vaccinează, iar bolile transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt încă o cauză de mortalitate şi morbiditate. Programele Naţionale de Imunizări moderne în România au început în 2000, ele fiind aliniate la cerinţele OMS. „În Vâlcea, în perioada 2005 – 2006, ne-am confruntat cu o epidemie de rujeolă. Am avut 118 cazuri în câteva comunităţi de romi şi s-a întâmplat pentru că aceştia au refuzat să îşi vaccineze copiii. Aceşti oameni trebuie lămuriţi că vaccinarea este foarte importantă. Medicii de familie, cât şi asistenţii trebuie să înţeleagă că acţiunea de vaccinare nu este ceva pasiv. Cadrele medicale nu trebuie să stea doar la dispensar şi să aştepte ca părinţii să meargă cu copiii. Cadrele medicale trebuie să meargă în comunităţi pentru că ne scapă copii nevaccinaţi, neluaţi în evidenţă şi fără acte“, afirmă Ion Mihail.
Premii pentru copiii vaccinaţi
Ion Mihail spune că s-au ales comunităţile de romi din comunele Racoviţa şi Câineni pentru a fi vaccinate, deoarece în aceste zone a fost cea mai mare fluctuaţie de medici de familie.
„Nu suntem mulţumiţi de modul în care s-au făcut campaniile de vaccinare în aceste zone“, a precizat directorul adjunct. Ion Mihail susţine că în judeţ sunt şi situaţii în care medicul de familie cunoaşte foarte bine comunitatea de romi, cum este în oraşul Brezoi şi în comuna Frânceşti, iar oamenii din aceste zone îşi duc copiii la vaccinare.
De asemenea, este foarte important ca părintele să aibă carnetul în care să se treacă vaccinul făcut, data şi ştampila medicului. Copiii care vor fi vaccinaţi în această săptămână vor fi premiaţi cu steguleţe, baloane, şepci şi tricouri.