5.9 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalRampa de la Râureni se închide

Rampa de la Râureni se închide

Groapa de gunoi de la Râureni, unde erau depozitate deşeurile menajere din oraşul Râmnicu Vâlcea, va fi închisă în următoarele  zile.

VÂLCEA. Garda Judeţeană de Mediu (GJM) Vâlcea a hotărât luni să închidă rampa de la Râureni, conform Tratatului de Aderare care a fost încheiat între România şi Uniunea Europeană (UE). Platforma trebuia închisă de pe 31 decembrie 2006, dar pentru că groapa de la Feţeni, care trebuia reconstruită, nu a  fost gata, depozitarea deşeurilor la Râureni a fost prelungită. „Rampa de la Râureni se va închide în două – trei zile şi luni am luat această decizie. Groapa va intra în procedură de închidere, după cele două – trei zile. S-a luat această hotărâre pentru că trebuie să respectăm un tratat încheiat de România cu UE. Deşeurile menajere din Râmnicu Vâlcea pot fi transportate la una dintre cele două gropi care există în oraşele Călimăneşti şi Băile Govora. Urmează ca Primăria Râmnicului să negocieze cu consiliile locale ale celor două oraşe şi să găsească o soluţie“, a declarat Ion Molea, comisarul-şef al GJM.

Deşeurile reciclabile, selectate

Anuţa Handolescu, prefectul judeţului Vâlcea, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Primăriei Râmnicului, Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM), Gărzii de Mediu (GM), Primăriilor Drăgăşani, Bălceşti, Băbeni, Govora, Brezoi, Horezu, Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), precum şi ai societăţilor URBAN şi ROSAL şi au fost stabilite procedurile legale care se impun în acest caz. „Primăria Râmnicu Vâlcea va solicita colaborarea Primăriilor Băile Govora şi Călimăneşti prin încheierea unor contracte pentru depozitarea deşeurilor din municipiu în gropile de gunoi ale celor două localităţi, termenul de închidere a acestora fiind 2009. De asemenea, cei doi operatori (URBAN şi ROSAL), precum şi agenţii economici sunt obligaţi să preselecteze deşeurile, urmând ca doar cele biodegradabile să fie duse la gropile de gunoi. Poliţiştii şi jandarmii vor monitoriza transporturile celor doi operatori spre gropile de gunoi din Băile Govora şi Călimăneşti“, a spus Anuţa Handolescu. Deşeurile reciclabile cum sunt hârtia, cartonul, sticla şi plasticul vor fi selectate de operatorii economici şi vor fi duse la fabrici şi prelucrate, ele intrând în circuitul de refolosire. Până la sfârşitul acestei săptămâni, doar reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public (ADP) mai pot depune la Râureni deşeuri menajere, pentru completarea găurilor din depozit, după care va începe închiderea tehnică a gropii de gunoi. O dată cu transportarea deşeurilor la una dintre cele două gropi de gunoi, operatorii economici vor mări şi taxa de ridicare a gunoiului, deoarece distanţa se triplează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS