-3.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCum să ne asigurăm sănătatea inimii

Cum să ne asigurăm sănătatea inimii

Să ne îngrijim inima este simplu şi la îndemână. Inima este motorul organismului, care îi oferă acestuia posibilitatea de a călători prin viaţă. Dacă este îngrijită corect, noi vom putea trăi în linişte fără să ne temem că ar putea apărea probleme sau eşecuri. Dar dacă este neglijat şi nu i se oferă combustibilul adecvat, nu va putea să funcţioneze normal şi poate să apară chiar şi posibilitatea de a se opri. Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai des întâlnită cauză de deces din Romania.
Bolile inimii nu au doar o singură cauză. S-a demonstrat până acum că există mai mulţi factori care acţioneazăa împreună şi care fac să crească riscul de a se produce o afecţiune cardiacă o dată cu înaintarea în vârstă.

Fumatul, risc de cardiopatie

Alimentaţia raţională, exerciţiile fizice, sportul, viaţa în aer liber, un program de viaţă ordonat, în care munca trebuie să fie urmată de perioade de repaus şi odihnă, evitarea obiceiurilor proaste, mai ales a fumatului, reprezintă una dintre căile cele mai sigure de evitare şi prevenire a bolilor cronice care se manifestă la vârsta maturităţii, când persoanele sunt încă active.
Pentru a reduce riscul unor boli de inimă este important să eliminăm fumatul, să ne controlăm tensiunea, iar în caz de hipertensiune arterială să ne tratăm, să reducem valorile crescute ale colesterolului în sânge. Fumatul, hipertensiunea şi colesterolul sunt nocive, dar în asociere efectul lor combinat face să crească foarte mult riscul de instalare a unei cardiopatii.
Şi, nu în ultimul rând, să nu uităm controalele obligatorii la medicul de familie, verificând de cel puţin două ori pe an tensiunea arterială, facând o dată pe an un bilanţ lipidic şi un examen ginecologic. După vârsta de 50 de ani, se recomandă efectuarea unei electrocardiograme la intervale de cel puţin trei ani.
Dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS