7.6 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalariatii de la TMD Filiasi au blocat Drumul National 6

Salariatii de la TMD Filiasi au blocat Drumul National 6

• Peste 300 de muncitori de la societatea Transformatoare Motoare Diverse (TMD) Filiasi au blocat ieri-dimineata DN 6 • Mai bine de cinci ore, circulatia a fost paralizata si nici o masina, cu exceptia salvarii, nu a putut intra sau iesi din Filiasi • Zeci de jandarmi erau gata sa intervina la un semn al prefectului de Dolj, daca muncitorii nu renuntau la actiunea lor de protest

Grevele spontane de la Filiasi nu se mai sfirsesc de mai bine de doua luni. Pentru ca nu si-au mai primit salariile din luna aprilie, muncitorii refuza sa intre la lucru. Ei mai protesteaza si pentru ca, din 1999, de cind s-a privatizat Transformatoare Motoare Condensatoare (TMC), care ulterior s-a divizat in TMC si TMD, desi s-au retinut pe statele de plata sumele datorate bugetului de stat, acestea nu au fost virate.

Salariatii au ajuns in situatia de a fi asigurati doar cu numele, deoarece ei nu beneficiaza de asistenta medicala gratuita si nici nu se pot pensiona chiar daca au vechimea necesara.

Oamenii spun ca au ajuns la limita suportabilitatii si ca nu mai au din ce trai.„Nu mai avem ce le pune copiilor pe masa. Murim de foame. Poate ca lor le convine sa ne spuna sa avem rabdare, insa nu mai putem. Nu ne-am luat salariile din luna aprilie. Isi bat joc de noi“, a spus Ioan Popescu, muncitor.

Ileana Macaru spune ca muncesc mai rau ca zilierii: „Nu avem nici un drept, desi ni se opresc bani din salariu pentru sanatate, pensii si somaj. Practic, noi muncim la negru ca sclavii si nimeni nu ne ia in seama. Toti ne promit ca sa ne inchida gura“

Soferii blocati in trafic au injurat de mama focului

Din cauza protestelor salariatilor, cel mai mult au avut de suferit soferii, care au stat blocati in trafic mai bine de cinci ore. De-o parte si de alta a muncitorilor, coloana de masini se intindea pe o distanta de doi – trei kilometri. Protestatarii s-au asezat strategic, astfel incit sa nu se poata circula spre Drobeta Turnu Severin – Timisoara si nici spre Tirgu Jiu.

Singura ruta ocolitoare era un drum de tara, dar pentru ca plouase, drumul era desfundat si din cauza traficului greu multe masini mici s-au impotmolit. Soferii injurau de mama focului, mai ales cei de pe tiruri deoarece au ratat comenzile pe care le aveau.

„Stau de la ora opt de dimineata. Oamenii isi cer drepturile, insa eu am pierdut o cursa. Sint asteptat la Timisoara cu marfa. Nu incerc sa o iau pe ruta ocolitoare deoarece masina este grea si ma scufund cu totul in noroi“, a spus Iulian Voiculescu, sofer.

Patronatul ignora protestele salariatilor

La inceputul lunii aprilie, la Filiasi au avut loc ample manifestari de protest. Atunci, reprezentantii comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii Dolj le-au promis muncitorilor ca vor actiona pe toate caile pentru ca patronul de la TMD Filiasi sa-si plateasca datoriile catre bugetul de stat.

Numai ca, dupa cum spun sindicatele, patronatul a refuzat de fiecare data sa participe la intilnirea dintre sindicate si comisia de dialog social.

„Subprefectul de Dolj are dreptul sa medieze un conflict de munca intre sindicate si patronat. Dar aici nu a reusit sa medieze nimic pentru ca, de fiecare data, reprezentantii patronatului au lipsit de la intilnire. Au promis ca vor trimite echipe de control, insa nu s-au tinut de cuvint“, a spus Sorin Martinovici, liderul Sindicatului Liber din TMD Filiasi.

Contactat telefonic de catre prefectul de Dolj, unul dintre actionarii de la fabrica de transformatoare Filiasi a promis ca miine-dimineata va veni in mijlocul oamenilor sa discute cu ei. Pe durata protestului, in fabrica nu a fost de gasit nici macar un director.

Jandarmii erau pregatiti sa intervina la ordin

Prefectul de Dolj contrazice sindicatele si sustine ca organele abilitate au inceput deja sa verifice documentele contabile ale firmei si ca ancheta demarata de Garda Financiara si Politia Economica este in plina desfasurare.

Cu toate actiunile initiate de prefectura, salariatii de la TMD nu au renuntat la actiunile de protest chiar daca sindicatele s-au intilnit de mai multe ori cu reprezentantii guvernului in teritoriu.

Prefectul de Dolj spune ca ar fi trebuit sa se intilneasca ieri-dimineata cu directorii fabricii si cu liderii sindicatelor pentru a gasi impreuna o solutie de iesire din criza: „Cind sa plec la intilnire am fost anuntat ca salariatii au blocat deja drumul. Personal consider ca nu aceasta este modalitatea prin care se poate rezolva situatia“.

Cornel Mondea a stat mai bine de trei ore in mijlocul protestatarilor si a incercat sa-i convinga sa renunte la actiunea lor. Acelasi lucru l-a facut si generalul George Velicu, comandantul jandarmilor, seful Politiei Dolj, Constantin Codita, si Ion George Popa Cuna, prim-procurorul de pe linga Parchetul Judecatoriei Dolj.

Citeva zeci de jandarmi si politisti erau gata sa intervina in forta pentru a debloca DN 6. „Daca oamenii nu intelg, oricum voi fluidiza circulatia… cu forta daca va fi nevoie“, a precizat prefectul de Dolj.

Cu greu, muncitorii s-au lasat convinsi sa astepte pina miercuri, 22 mai. Daca la intilnire nu va veni reprezentantul patronatului, asa cum a promis, ei sint decisi sa isi continue actiunile de protest si daca va fi nevoie vor bloca drumul european E 70.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS