1.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalŞarpele şi iguana, animale de companie

Şarpele şi iguana, animale de companie


Locul câinelui sau al pisicii, pe post de animale de companie, a fost luat în ultimul timp de iguane, şerpi sau melci.

Câinii, pisicii, peştişorii de acvariu sunt animale de companie des întâlnite în casele oamenilor. Nici atunci când vine vorba de iguane, şerpi sau melci pe post de tovarăşi de apartament, lucrurile nu se schimbă. Dovadă: cererea cu care se confruntă magazinele de profil din Cetatea Banilor. Patrupedele au devenit o pasiune comună, căci nu mai prezintă pentru nimeni nici o noutate îngrijirea unui câine sau a unei pisici. Lucrurile se schimbă cu 180 de grade când trebuie să îngrijeşti, de exemplu, o iguană, care numai animal de companie nu este. Nimic nu va mai fi atât de simplu precum aruncatul unui os în farfurie sau al câtorva bucăţele de carne fiartă cu puţină sare, aşa, pentru gust. E nevoie de studierea cu atenţie a speciei, pentru a exclude riscul de a rămâne fără animalul de companie pentru care aţi plătit  mulţi bani. Astfel, coşul din nuiele care i-a aparţinut până nu demult lui Piţi va trebui înlocuit cu o cuşcă. Şi păturica va dispărea din peisaj. Locul ei va fi luat de un culcuş pentru iguană format din ziare sau prosoape de hârtie, având în vedere că trebuie înlocuite zilnic. Şi dacă pentru diversificarea peisajului vă gândiţi să înlocuiţi culcuşul din ziare cu unul din ştiuleţi, nisip, pietriş, rumeguş, coajă de copac, trebuie să ştiţi că noul dumneavoastră animal de companie are tendinţa de a mânca aceste „obiecte de decor“, care ar fi greu digerabile, dând naştere unor indigestii teribile.

Prietenul sâsâit din acvariu

Nu e de glumit nici cu şerpii, căci nu sunt pentru oricine. Desigur, necesită, ca şi iguanele, un tratament special. Şi aceasta nu este singura problemă a iubitorilor de animale exotice, căci unele specii cresc deosebit de mari şi pot deveni periculoase, astfel că, înainte de a achiziţiona un şarpe, trebuie făcută o documentare privind cerinţele de mediu, hrană, comportament şi, mai ales, dimensiunile la care pot ajunge.
Şi pentru că tot a venit vorba de dimensiuni şi alte calităţi ale ineditului animal de companie, stăpânii trebuie să ştie că şarpele are nevoie de un terariu (spaţiu amenajat pentru creşterea şi observarea lui – n.r.) adecvat, din care să nu poată evada, căci şerpii sunt maeştri ai escapadelor nocturne. Aşa că vigilenţă maximă! Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă, la zi aniversară, când toată lumea stă adunată în jurul mesei din sufragerie, invitaţii se vor trezi „mângâiaţi“ pe picioare de un corp rece. Unii ar crede că pisica s-a strecurat pe acolo şi-i linge sistematic. Şi, ca o sclipire, ar realiza că la intrarea în locuinţă nu au văzut nici un patrupet cu blăniţă. Şi aşa, într-o doară, îşi aruncă o privire sub masă. Surpriză: un şarpe. Şi apoi un strigât de spaimă. Urmat de altele. Adio, petrecere reuşită! Nici urmă de musafiri. Singurul semn al trecerii lor pe acolo – farfuriile cu mâncare din care de abia au apucat să guste câte ceva şi cele câteva pahare de băutură. Un scenariu care poate deveni realitate dacă terariul şarpelui nu e construit cu atenţie. Cel mai potrivit animal de companie ar fi tot căţelul, dar dacă totuşi doriţi să le arătaţi prietenilor un animal exotic, puteţi opta pentru şerpii de grâu americani, şerpii corali falşi sau pitonii regali. Sunt specii mai docile, nu foarte pretenţioase, cu cerinţe de întreţinere şi hrănire uşor de îndeplinit, de talie relativ mică.

Cu melcii prin casă

Alt animal de companie este melcul. Ocupă un spaţiu relativ mic, un borcan de 800 g sau, cel mult, un acvariu de dimensiuni mici. Consumă frunze de sfeclă, varză cât mai multă, fructe şi legume, în principal castraveţi şi salată, roşii, mazăre teci, prune, banane, piersici, caise şi pere. E drept că uneori gustă cu plăcere şi câteva picături de bere. Asta, după o masă copioasă.
În plus, nu sperie pe nimeni, chiar dacă de cele mai multe ori îşi părăseşte domiciliul în căutare de aventuri. Periplul său nu lasă urmări neplăcute stăpânului sau stăpânei. Este nevinovat şi numai curiozitatea şi cicăleala consoartei care se trezise, se pare, cu faţa la cearşaf – cum spun personajele acelea uriaşe, oamenii – l-au determinat să iasă de acolo. Încă de dimineaţă nu s-a putut înţelege cu ea. Era fie nemulţumită de sforăitul său, fie deranjată de calitatea mesei, aşa că singura scăpare era dincolo de pereţii acvariului. În plus, chestia aceea colorată de pe raft îl atrăgea ca un magnet. Arăta ca un cerc. Trebuia să ajungă acolo cu orice preţ, însă capcane la tot pasul: mânerul de la servantă, cartea aceea aruncată într-o doară de stăpânul casei, maşinuţa micuţului. Încă puţin şi avea să ajungă. Când colo, ce să vezi: o pereche de ochelari. Cum oare să treacă de ei? Obosise peste măsură, cochilia devenise mai grea ca niciodată, dar cercul acela mirosea aşa de bine, încât ar fi dat orice să ajungă la el. Încă puţin şi gata. Un ultim efort şi obiectivul avea să fie atins. Cercul roz cu linii roşii era, de fapt, o acadea. Probabil doamna a ascuns-o de micuţul acela care vine deseori şi bate cu diverse obiecte în căsuţa lui şi a consoartei sale, de teamă că nu va mai mânca la masa de la prânz şi va fi obligată să-i suporte din nou accesele de furie. Cu alte cuvinte, dezamăgire totală. Se aştepta să fie altceva, dulciurile nu-i plăceau. A gustat totuşi puţin, aşa, ca să îşi demonstreze că nu făcuse drumul acela istovitor degeaba. Şi nostalgia l-a cuprins din nou. De ce oare să trăiască în acest univers străin? Era mai bine acolo în poieniţa de la marginea apei. Ce dor de casă îi invadase sufletul, luându-i parcă răsuflarea! Se va gândi totuşi la o strategie de evadare, pentru a se reîntoarce în adevăratul său cămin verde. O va părăsi şi pe ea. Oricum, ea este mulţumită de noul trai. El însă nu. E un melc conservator, care urăşte modernismul şi viaţa la oraş. Ce viaţă e aceea, de animal de companie? E bună pentru câini şi pisici, nu pentru unii ca el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU