12.9 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024

Flash

O noua centrala telefonica la Motatei

Alo, centrala!, replica urmata de batai repetate in furca telefonului – cam asa incepea un apel telefonic pina acum citva timp la Motatei. De auzit se auzea prost, iar centralista cu greu putea face fata solicitarilor abonatilor. Nu foarte multi nici ei, intrucit centrala manuala avea o capacitate destul de mica. Asta este insa doar istorie, caci de curind s-a pus in functiune o noua centrala telefonica automata digitala, cu o capacitate de 1.500 de linii. Bucurie mare pentru abonati, mai cu seama ca noua aparatura permite si accesul la Internet prin telefon, pentru detinatorii de computere. Chiar si primaria s-a bucurat de binefacerile tehnologiei moderne. Celor patru computere existente li se va adauga in curind unul ultraperformant, cu o capacitate si viteza de lucru mare, care sa fie serverul unei retele proprii, cu acces la Internet. „In acest fel vom avea posibilitatea ca toate evidentele sa le tinem pe calculator, incepind cu registrul agricol, impozitele si taxele locale si terminind cu documentele de stare civila: nasteri, casatorii, decese“, a mentionat primarul Constantin Enea.

Comuna cu un singur rom

In urma recensamintului populatiei de luna trecuta, doar un singur locuitor al comunei Motatei s-a declarat rom. Oficialii primariei n-au vrut sa-i divulge numele, pastrind astfel confidentialitatea asupra datelor adunate prin recensamint. Satenii stiu insa ca este vorba despre Gheorghe Caldararu, un om de treaba. In comuna a mai existat o familie de laieti, dar acestia au migrat catre alte meleaguri.

Prescolarii nu vor mai invata la CAP

Prescolarii din comuna doljeana Motatei vor avea la dispozitie din anul scolar viitor un nou local de gradinita. Ei nu vor mai fi nevoiti sa invete intr-un local improvizat in sala de sedinte a fostului „CAP 1907“, ci in sali spatioase, special pregatite pentru o asemenea activitate. Construirea gradinitei a inceput in urma cu zece luni pe locul unde fusese o scoala veche si va fi gata in aceasta vara, acum lucrindu-se la finisarea cladirii. Investitia, ce depaseste 1,5 miliarde de lei, a fost suportata exclusiv din bugetul local, satenii ajutind in mod direct la ridicarea edificiului. Mobilierul din salile de clasa si cancelarie va fi si el nou. Pentru cealalta jumatate a satului, primaria doreste sa construiasca o a doua gradinita, la fel de moderna, acum investitia trecind de la intentie la proiectarea cladirii.

Paza localitatii – asigurata prin munca in folosul comunitatii

Din cei 8.270 de locuitori, 776 de sateni beneficiaza de ajutor social, in baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat. „Nu sint foarte multi, dar sint foarte saraci. Majoritatea nu au nici o palma de pamint. Cheltuielile cu asigurarea venitului minim garantat pentru ei se ridica la circa 300 de milioane de lei pe luna, un sfert din aceasta suma provenind din bugetul local, iar diferenta din bugetul judetean. In ritmul acesta, nu stiu cit ne va mai tine <<buzunarul>> comunei“, a precizat Eugen Golea, secretarul primariei. Beneficiarii venitului minim garantat, obligati sa presteze munca in folosul comunitatii, sint folositi la cele mai diverse activitati de infrumusetare a comunei. In aceasta primavara, ei au decolmatat fostul curs al piriului Balasan, paralel cu strada principala, care devenise locul in care localnicii isi aruncau gunoaiele. Inaintea Pastelui, aceiasi oameni au facut curatenie „luna“ prin cele doua cimitire ale satului. „Ne-am adus aminte si de mortii nostri, caci existau morminte vechi de peste 100 de ani napadite de buruieni de care nu se mai ocupase nimeni de foarte mult timp“, a spus Eugen Golea. Dar poate cel mai mare cistig pentru comuna il constituie asigurarea pazei de noapte cu oamenii care presteaza munca in folosul comunitatii. De cind se lasa intunericul si pina la ivirea zorilor, 15 barbati patruleaza pe ulite. Iar rezultatul se vede, numarul furturilor scazind considerabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS