-3.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateRemedii ayurveda pentru minte şi sex

Remedii ayurveda pentru minte şi sex

Ayurveda (ayur = viaţă, veda = enciclopedie) sau medicina tradiţională indiană este cea mai veche ştiinţă a vindecării. Apărută cu 5.000 de ani în urmă, ayurveda este mai mult decât o ştiinţă, ea reprezintă un mod de viaţă complet, care înglobează tratamente naturiste, diete, tehnici de meditaţie, meloterapie, cromoterapie, reguli de conduită şi multe altele.

Mucuna pruriens este una dintre cele mai populare plante medicinale din India. Creşte pe tot teritoriul Indiei şi în insulele Andaman şi Nicobar. Această plantă intră în compoziţia a cel puţin 200 de formule ayurvedice. Fructele sale au forma unei păstăi acoperite cu peri roşiatici care în contact cu pielea cauzează o iritaţie intensă, fapt pentru care specia din care face parte a fost denumită „pruriens“. Tradiţional, a fost utilizată ca tonic nervos, afrodiziac, împotriva muşcăturilor de şerpi veninoşi şi ca legumă, în alimentaţie.
După ce s-a descoperit că seminţele de mucuna conţin L- Dopa, o substanţă frecvent utilizată în boala Parkinson, cererea pe piaţa internaţională a crescut, ceea ce i-a determinat pe fermierii indieni să intensifice cultivarea acestei plante.

Proprietăţi afrodiziace

Seminţele acoperite conţin triptamină, alchilamine, steroizi, flavonoide, cumarine, cardenolide. Extractul de seminţe de mucuna pruriens are în compoziţie L-Dopa, aminoacizi, alcaloizi, taninuri, flavoinoizi şi minerale. Aceste substanţe îi conferă proprietăţi anabolizante (creşte masa musculară prin favorizarea depunerii proteinelor la nivelul muşchilor), de tonic al sistemului nervos (îmbunătăţeşte coordonarea şi activitatea mentală, stimulează vigilenţa.). Are o influenţă benefică şi asupra activităţii sexuale, datorită calităţilor afrodiziace (creşte nivelul de testosteron din organism) şi de prevenire a sterilităţii la ambele sexe (îmbunătăţeşte calitatea spermei, sporind motilitatea şi numărul spermatozoizilor, stimulează ovulaţia).
Mucuna pruriens este o alternativă naturală la tratamentul bolii Parkinson cu L-Dopa, încetinind manifestarea simptomelor bolii (tremur, rigiditate, greutate în exprimare, stări de confuzie, de nesiguranţă).

Utilizare

Planta întreagă are acţiune antihelmintică, afrodiziacă, astringentă de tonic nervos. Rădăcinile pot fi folosite ca diuretic, iar perii de pe teci ca vermifug.
Rădăcinile sunt utilizate şi ca remediu în paralizia facială sau în dereglări nervoase. Decoctul din rădăcină purifică sângele, este util în reumatism, astm, tuse, calculi renali, creşte vitalitatea. Este, de asemenea, util în caz de febră, edeme, elefantiazis.
În magazinele naturiste de la noi se găseşte Kaunch, un produs sub formă de capsule, obţinut din extract de mucuna pruriens. Acesta acţionează ca tonic asupra sistemului nervos, fiind recomandat în cazurile de astenie nervoasă şi intelectuală. Are indicaţii în tratamentul leucoreei, spermatoreei (pierdere de spermă în afara actului sexual), menstruaţiilor abundente, în cazurile de infertilitate la femei şi bărbaţi, ca afrodiziac. Kaunch se administrează în doze de o capsulă, de două-trei ori pe zi.
Produsul, avizat de Ministerul Sănătăţii, este foarte bine tolerat, nu dă reacţii adverse la dozele recomandate şi poate fi administrat în siguranţă pe termen lung. Totuşi, înainte de începerea tratamentului pentru oricare din afecţiunile amintite, este bine să cereţi sfatul medicului.

Mod de folosire

Disconfort abdominal – se pisează rădăcina pentru a se obţine o pastă. Pasta se administrează oral, o dată pe zi timp de două zile.
Infertilitate masculină – se pun zece grame de rădăcină într-un pahar cu lapte de vacă. După câteva minute laptele devine negru. Se administrează oral, o dată pe zi, seara, timp de şapte zile.
Leucoree – seminţele se transformă într-o pulbere care se administrează oral cu zece grame de miere de două ori pe zi timp de 15 zile.
Muşcături de şerpi – se extrage sucul din plantă. Se administrează o linguriţă din acest suc de trei-patru ori încontinuu, imediat după muşcătura şarpelui. Se amestecă cu 50 g de melasă. Se obţine o pastă care se administrează oral, cu apă, imediat după muşcătură.
Dureri de dinţi – se transformă în pulbere rădăcina. Se aplică pe dintele dureros.
Helmintiaze – se amestecă împreună rădăcina de mucuna pruriens cu cea de cassia occidentalis până se formează o pastă. Se administrează oral, cu un pahar cu apă, o dată pe zi timp de trei zile.

Material realizat în colaborare cu dr. Cristiana Pîrşoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS