„Grăsana“ de Neil La Bute, „Cele două orfeline“ de Eugen Mirea, „Măsură pentru măsură“, adaptare după o piesă a lui Shakespeare în regia lui Silviu Purcărete, sunt premierele stragiunii viitoare a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova.
Forfotă la teatru. Nimic neobişnuit pentru cei care lucrează aici. Aşa se întâmplă deseori. Se lucrează, se repetă, căci, chiar dacă se apropie vacanţa, stagiunea din septembrie vine cu o ploaie de premiere. În sala mică se lucrează la o nouă piesă- „Grăsana“, după un text de Neil La Bute, în traducerea lui Adrian Buz. Regizorul, Mircea Cornişteanu, stă în primul rând, pe un scaun, cu textul în faţă. Protagoniştii, Raluca Păun, Petra Zurba, Cosmin Rădescu şi Marian Politic, şi-au ocupat deja locurile. Raluca şi Cosmin stau în jurul unei mese pe care sunt aşezate tacâmurile. Se repetă, probabil, o scenă dintr-un local al vremii în care e plasată acţiunea. Marian Politic îşi repetă rolul. Îşi frământă din când în când palmele, pentru ca apoi să le treacă nervos prin păr. O replică îi dă, pesemne, dureri de cap. În tot acest timp, Petra nu schiţează nici un gest. Nimic nu-i trădează sentimentele. Se aud primele replici, apoi intervenţia regizorului- „Ea sparge convenţiile sociale. Modul făţarnic…“. Şi apoi, altă replică a lui -„Scuze, dar eu voiam să fiu drăguţ“. Şi apoi ea: „Nu cu mine. Serios!“. Şi din nou intervenţia regizorului: „Zâmbiţi-vă“, urmată de replica ei, „Vreau să fii sincer cu mine!“. Altă intervenţie regizorală: „Uită-te la el!“. Actorii îi urmează îndemnurile, căci numai astfel reuşita spectacolului va fi garantată. „Eu ştiu că eşti aici pentru că mă placi un pic mai mult“, continuă seria dialogului, ea, Grăsana. Îi urmează alert şi alte replici. Un nou spectacol, al patrulea al anului după „Există nervi“, de Marin Sorescu, „Povestea urşilor Panda“, de Matei Vişniec, „Cânta maică-mea în far“, a cărui premieră oficială va avea loc sâmbătă, 26 mai, după o piesă a dramaturgului francez Gilles Granouillet. Este vorba de fapt de „un spectacol cu tineri, o comedie destul de tristă, în care doi oameni care se iubesc sunt nevoiţi să se despartă din cauza convenţiilor sociale care exercită presiuni insuportabile asupra lor, dar şi a nepotrivirii fizice dintre ei“, după cum declara regizorul Mircea Cornişteanu, care va face echipă şi cu scenograful Lia Dogaru, în încercarea de a da naştere unui nou succes al Naţionalului craiovean.
Alte repetiţii, alte premiere
Vineri încep alte repetiţii, iar actorii vor da viaţă unor personaje. De data aceasta, este vorba de un spectacol muzical, „Cele două orfeline“, de Eugen Mirea, pe muzica lui H. Mălineanu, în regia lui George Ivaşcu şi scenografia lui Klaru Labancz. „Va fi un spectacol de mare succes, pe care îl dorim comparabil cu cel al Teatrului Notarra din anii ’70, din Bucureşti“, a ţinut să precizeze Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova. Şi dacă „Grăsana“ şi „Cele două orfeline“ vor deschide seria premierelor din stagiunea viitoare, galeria va fi încheiată în mod glorios de alt mare eveniment, revenirea la Craiova a lui Silviu Purcărete, cu piesa lui William Shakespeare, „Măsură pentru măsură“. De fapt, un proiect internaţional, o coproducţie a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, a Fundaţiei Festivalul Shakespeare, condusă de Emil Boroghină şi a Festivalurilor Shakespeare de la Dancs din Polonia şi Gyula din Ungaria. Dar până atunci e cale lungă, presărată cu luni de repetiţii, dar şi cu popasuri în iulie la Salonic, la Festivalul Internaţional cu „Medeea“, în regia lui Yiannis Paraskevopoulos, şi la Skopje (Macedonia), cu piesa „Cum doriţi“, un celebru spectacol al lui Silviu Purcărete.