Dacă aveţi dureri abdominale, vărsături, diaree, febră, dureri de cap, stare de rău, trebuie să vă prezentanţi de urgenţă la medic pentru că este posibil să fi suferit o toxiinfecţie alimentară.
Toxiinfecţiile alimentare sunt unele dintre cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în perioada de vară. Acestea sunt favorizate de temperaturile mai mari de 30 de grade Celsius, umezeală şi de o igienă insuficientă. Cea mai sigură metodă de a scăpa de aceste probleme este prevenirea printr-o igienă corespunzătoare, dar şi o cunoaştere a ceea ce presupune o toxiinfecţie alimentară.
„Toxiinfecţiile alimentare sunt provocate de diverşi agenţi patogeni (microbi) care ajung în tubul digestiv o dată cu alimentele sau apa de băut şi se înmulţesc, determinând o serie de modificări patologice digestive şi generale de tip infecţios, care pot produce alterarea gravă a stării generale a bolnavului“, susţine dr. Narcisa Dinică, şefa Serviciului de Promovare a Sănătăţii din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj.
Răspândire rapidă
Caracteristica de bază a toxiinfecţiilor alimentare este că acestea se răspândesc foarte repede de la sursa de îmbolnăvire la un număr mare de indivizi, fenomenul fiind astfel greu de controlat.
„Practic, toxiinfecţiile alimentare pot afecta toate persoanele dintr-o colectivitate dacă aceste persoane au consumat acelaşi aliment contaminat. Colectivităţile afectate pot varia ca dimensiuni de la o familie până la un întreg grup populaţional (sat, comună) dacă au consumat acelaşi aliment sau au băut din aceeaşi sursă infectată (cum se întâmplă la petreceri, nunţi)“, a mai spus dr. Narcisa Dinică.
Manifestările clinice ale toxiinfecţiilor alimentare sunt: dureri abdominale, vărsături, diaree, febră, dureri de cap, stare de rău, simptome care obligă bolnavul să se prezinte de urgenţă la medic.
Alimentele care produc cel mai des toxiinfecţii alimentare sunt ouăle, brânzeturile, cremele, maioneza, carnea tocată.
Reguli de igienă
Toxiinfecţiile alimentare pot fi prevenite prin spălarea pe mâini cu apă şi săpun înaintea fiecărei mese, spălarea fructelor şi legumelor înainte de a fi consumate, verificarea termenului de valabilitate a alimentelor preambalate, evitarea cumpărării de alimente din magazinele care nu au condiţii de păstrare (lăzi frigorifice, aer condiţionat), verificarea aspectului apei de băut (culoare, turbulenţă, gust) şi fierberea acesteia înainte de consum, evitarea cumpărării de alimente care sunt manipulate de persoane cu tăieturi sau zgârieturi la nivelul mâinilor.