4.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateRemedii Rasayana pentru o memorie bună

Remedii Rasayana pentru o memorie bună

Plantele sunt folosite din cele mai vechi timpuri în Ayurveda ca remedii geriatrice, tonice, de reîntinerire, care menţin organismul în formă până la vârste înaintate. Studiile recente au demonstrat ca acestea pot fi o sursă pentru medicamente anxiolitice şi antidepresive.
Medhya Rasayana reprezintă o categorie de plante din grupul Rasayana. În traducere, înseamnă „orice este benefic pentru intelect“. Termenul Medhya Rasayana se aplică plantelor cu proprietăţi psihedelice sau care „extind“ capacităţile mentale. În trecut, efectele acestor plante erau considerate magice, la ele făcând referire vechile poveşti şi legende. Ele se caracterizează prin: gust amar şi puţin astringent şi îmbunătăţesc funcţiile mentale şi liniştesc psihicul, comportându-se ca nişte tranchilizante uşoare.

Plante cu proprietăţi psihedelice

Celastrus paniculatus, cunoscută şi ca Staff tree, conţine o răşină amară, alcaloizi şi un ulei cu consistenţă groasă, de culoare roşie.
Doctorii din vechime o numeau Magzshudhi („cea care limpezeşte creierul“) şi se ştia despre această plantă că îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de învăţare. Acest lucru a fost demonstrat şi de ştiinţa modernă.  

Convolvulus pluricaulis, cunoscută ca Shankhpushpi, conţine un alcaloid cu acţiune terapeutică (shankhpushpina).
Se credea că sunt cinci ierburi divine cu proprietăţi de reîntinerire, acestea fiind folosite de iniţiaţi pentru menţinerea sănătăţii fizice, mentale şi spirituale, Shankhpushpi fiind una dintre ele. Cercetările moderne au arătat că elementele active din plantă acţionează asupra creierului, beneficiile ei fiind legate de longevitate, creşterea intuiţiei şi vitalităţii, precum şi a concentrării.

Bacopa monniera, cunoscută sub numele de gratiola, cu frunze asemănătoare lămâiţei, conţine saponine şi alcaloizi, bacozidă A şi bacozidă B.
Doctorii din vechime recomandau planta atunci când capacitatea de muncă a persoanei scădea din cauza oboselii psihice. Ştiinţa a demonstrat că Herpestis monniera îmbunătăţeşte memoria. Stresul, boala, şocurile emoţionale sau fizice deteriorează neuronii. Rezultatul este afectarea memoriei, de la lapsusuri până la amnezie. Bacozidele, principiile active din plantă, pot să repare celulele deteriorate, deoarece induc o creştere a sintezei de  proteine care intră în structura noilor neuroni.

Withania somnifera, cunoscută sub numele de cireaşa de iarnă, are în compoziţie alcaloizi şi aminoacizi. Este folosită în toate cazurile de extenuare nervoasă, suprasolicitare a creierului, pierderi de memorie, pierderea energiei musculare etc. Planta conferă energie organismului slăbit în urma bolilor sau a efortului susţinut, prevenind îmbătrânirea prematură.

Preparate

Toate remediile amintite sunt disponibile sub formă de pulbere, capsule sau soluţie, în preparate individuale sau în componenţa altor produse naturale, cunoscute pentru efectele neurotonice, stimulatoare ale memoriei şi ale circulaţiei cerebrale.
Cerebex este un remediu tonic cerebral şi al sistemului nervos şi stimulator al memoriei prin îmbunătăţirea transmisiilor neuronale şi a circulaţiei cerebrale. Formula sa conţine extracte concentrate şi purificate de plante din grupul Medhya Rasayana: Centella asiatica, Convolvulus pluricaulis, Herpestis monniera, Withania somnifera, Benincasa hisipada, Prunella vulgaris, Ocimum sanctum, Celastrus paniculatus, Salix caprea, Peonia emodi.    
Este recomandat împotriva anxietăţii, depresiei, stresului, precum şi pentru menţinerea funcţiilor cerebrale o dată cu înaintarea în vârstă şi pentru creşterea capacităţii de învăţare şi memorare.
Produsul se prezintă sub formă de capsule. Acestea se administrează pe cale orală, dozele recomandate fiind de una-două capsule, de una-două ori pe zi, la adulţi şi copii peste 15 ani; o capsulă/zi pe termen lung pentru copiii între şase şi nouă ani; şi o capsulă de două ori pe zi timp de una-două luni, urmat de o capsulă /zi  pe termen lung pentru copii între nouă şi 15 ani.
Produsul nu prezintă reacţii adverse, fiind foarte bine tolerat. În cazul femeilor însărcinate sau al pacienţilor cu afecţiuni nervoase se recomandă consultarea medicului.

Afecţiunile sistemului nervos din perspectiva ayurvedică

În textele ayurvedice, la originea cosmosului stau cinci elemente: eterul, aerul, apa, focul şi pământul, numite „Pachmahabhootas“. Prin combinarea lor, se creează trei energii (echivalentul Yin/Yang în medicina tradiţională chineză) care coexistă în echilibru în fiecare organism viu: Vata (aer şi eter), Pitta (foc) şi Kapha (apă şi pământ). Ele formează o triadă care guvernează starea de sănătate şi se numesc Tridoshas (trei doshas = trei umori). Dezechilibrul doshelor cauzează boala, de aceea cuvântul „dosha“ derivă de la rădăcina „dush“, care înseamnă a polua, a vicia sau a face să devină impur.
Mano-Roga este un termen ayurvedic popular pentru bolile sistemului nervos. În textele ayurvedice, Mano (minte, creier) este văzut ca locul spiritului (Prana) şi al simţurilor (Gyana), iar Roga (boala) apare în urma vicierii sau excitării celor trei doshe (care stau la baza sistemului ayurvedic de tratament).

Boli nervoase

Ayurveda defineşte cinci proprietăţi mentale: gândirea, consideraţia, atenţia, hotărârea, direcţia. Prin dezechilibrul Doshelor, aceste proprietăţi sunt afectate de stresul mental şi emoţional, dând naştere la diferite boli nervoase, cum ar fi anxietatea, depresia, nevroza, psihoza.
Material realizat de dr. Cristiana Pîrşoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova,
str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS