Păcală s-a întors. De această dată la Caracal, cu o proiecţie de gală a filmului ce-i portă numele, în regia lui Geo Saizescu.
Anemona Niculescu (Păcăliţa), Denis Ştefan (Păcală), Geo Saizescu (regizorul), dar şi George Obrocea (asistent de regie) i-au adus pe Păcală şi ale lui întâmplări la Zilele Calafatului, într-o proiecţie de gală, la Casa de Cultură din localitate. O seară specială, cu personaje speciale, dar şi un public dornic să guste din umorul autohton, grăit strămoşeşte. S-au amuzat, s-au regăsit într-un film de referinţă al cinematografiei româneşti, într-o „galerie de personaje, portrete-simbol ale tradiţiei noastre populare“, după cum declara George Obrocea, asistentul de regie al peliculei „Păcală se întoarce“. O întâlnire cu arta, cu umorul de calitate, dar şi cu doi dintre protagoniştii peliculei. De fapt, o bucurie pe care ţi-o dă sentimentul regăsirii cu filmul bun, consumat în cinematograf.
Cărămizi statornice culturale
O bucurie care a depăşit graniţele ţării, constituindu-se într-o carămidă culturală, căci, ca o coincidenţă, prima piatră, care simbolizează începerea construcţiei podului dintre Calafat şi Vidin, a fost pusă în ziua în care Păcală ajungea la Timoc şi la Deleina (Vidin), ca o concretizare a proiectului Centrului Cultural româno-bulgar de intensificare a simbolurilor culturale ale minorităţii vlahe (româneşti) din stânga şi dreapta Timocului, în triunghiul Calafat-Vidin-Zajecear. Printre expoziţii de artă plastică, prezenţa unor ansambluri folclorice şi solişti consacraţi ai muzicii populare, donaţii de carte, s-au strecurat şi el, Păcală al nostru, şi al lui film „Păcală se întoarce“. Arta maestrului comediei româneşti a fost apreciată, momentele comice fiind savurate din plin.