Pete de mucegai, igrasie, rugină, otravă pentru şobolani şi gândaci pe covor, pereţi, pe masă sau în pat sunt noile tendinţe în designul interior din căminele studenţeşti din campusul de la Agronomie. Se adaugă câte un paznic căruia i se scurg ochii după fete, bun prieten de pahar şi jocuri de noroc cu studenţii cu poftă de viaţă. Şi toate acestea îl costă pe studentul căminist între 90 şi 140 de lei pe lună.
Că în căminele studenţeşti din Craiova proaspeţii studenţi europeni nu trăiesc ca fraţii lor din campusurile universitare din Occident nu e un secret pentru nimeni. Puţini ştiu însă că în spatele geamurilor sau al uşilor de termopan studenţii stau alături de şobolani şi gândaci, dorm în paturi care abia se mai ţin în câteva şuruburi, la duşuri şi toalete este plin de mucegai şi de igrasie, iar apa curge în funcţie de norocul fiecăruia. Aceste lucruri le-am aflat de la un grup de studenţi din cămin care au venit la sediul GdS. „Un om normal nu ar putea să trăiască în asemenea condiţii. Nu poţi să te speli pentru că, atunci când curge, apa este fie fiartă, fie rece. Din opt duşuri funcţionează doar patru. Nu sunt perdele la duşuri şi trebuie să vii cu cearceaful din cameră. Nu sunt capace pe WC-uri şi tragi de o sârmă. Ţi-e silă să atingi faianţa. Nu poţi să speli ceva, că se înfundă chiuveta“, a spus o studentă din Căminul II din Complexul Agronomie. „Peste tot sunt gândaci pentru că nu au deratizat cum trebuie şi degeaba dăm noi cu soluţie prin camere, că tot nu scăpăm de ei. Gândacii sunt pe pereţi, pe covor, printre haine, pe masă. Cum să îţi mai vină să mănânci pe o masă care a fost plină de gândaci“, a completat altă studentă.
Coadă la duş
Alţi studenţi au făcut pace cu gândacii: „Sunt de-ai noştri. Ne-am obişnuit cu ei, dar asta pentru că noi stăm la etajul IV şi urcă mai rar. Îi vedem cum se urcă pe pereţi şi glumim spunând că avem musafiri. La noi, problema este că nu urcă apa. De exemplu, apa caldă nu a urcat niciodată, iar de ceva timp nu mai avem nici rece. Coborâm şi luăm de la etajele inferioare. Ca să facem duş, trebuie să stăm ore în şir la coadă“, a spus un student din Căminul II. Studenţii căminişti sunt nemulţumiţi şi pentru că trebuie să plătească pentru orice reparaţie, cu toate că la începutul anului dau un fond de rulment de 70 de lei. „Nu ne repară o uşă, un pat, o priză, nu schimbă un bec. Tâmplarul vine, se uită şi spune să îi dai bani de cuie, că nu are. Dacă nu ai, îţi pune unul vechi, pe care îl îndreaptă. Aşa merge treaba. Dacă vrei ceva în cămin, îţi faci cu banii tăi, dacă strici, tu plăteşti“, a povestit studenta din Căminul II. Studenţii trebuie să zugrăvească înainte de a pleca în vacanţă, nu din fondul de rulment, ci din banii lor, camere în care pe perioada de vară doarme contra cost oricine.
Chefuri şi jocuri de noroc cu portarii
Cu toate că pe hârtie, căminele din Complexul Agronomie sunt dotate cu săli de studiu, studenţii nu au cum să înveţe în acele camere. „Nu au avut ce face cu ele şi le-au numit «săli de studiu», dar nu ai cum să te duci acolo să înveţi. Iarna e frig, iar mobilierul este vechi, sunt bănci ca la clasa I sau mese fără scaune“, a precizat altă studentă. Şi, dintre atâtea probleme, nu putea lipsi şi furtul. De la hainele puse la uscat până la aparate foto şi telefoane, numeroase obiecte ale studenţilor se fac nevăzute sub privirile „vigilente“ ale paznicilor de la intrările din cămine. Se fură haine de pe sfoară, se fură telefoane, iar gardienii nici nu ne bagă în seamă. Prin campus poate trece oricine, că nu e pază la intrare. „Se fură ca în codru camere video, aparate foto, laptopuri, telefoane, iar portarii nu fac altceva decât să se ia de fete, să se strângă să joace rummy sau cine ştie ce. Beau cu studenţii noaptea şi căminele nu le păzeşte nimeni. Intră oricine, doarme oricine, iar amenzi că aduc persoane străine în cameră primesc numai cei care nu sunt pilele şefelor de cămin“, a povestit altă studentă.
„Să termine odată cu chefurile şi să stea cuminţi să înveţe!“
Ion Popa, directorul Administraţiei Căminelor din cadrul Universităţii din Craiova, recunoaşte că prin cămine mai circulă gândaci, dar susţine că în urmă cu o lună s-a făcut „deratizare“ şi crede că studenţii au exagerat deja cu atâtea reclamaţii. „Nu ştiu ce le-a venit de s-au pus pe reclamaţii. Au făcut şi la minister şi am avut control de la SANEPID. Au fost gândaci, dar la începutul lunii aprilie am făcut deratizare. Mai este o singură problemă, presiunea la apă, care o să mai dureze pentru că în campus se schimbă ţevile. Ştiu că îi atrag pe paznici la băutură şi jocuri ca să îi lase să facă petreceri. Aşa sunt oamenii, se lasă corupţi. Şi noi avem uscăturile noastre. Ar trebui să instaurăm în cămine un regim militarizat, să termine odată cu chefurile şi să stea cuminţi să înveţe că de asta au venit la facultate“, a spus Popa.