Electroterapia a fost folosită încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea pentru tratarea diferitelor afecţiuni, în majoritate asociate unei dureri localizate într-o anumită parte a corpului.
S-a demonstrat că oasele, cartilajele, ligamentele, tendoanele şi diferite celule ale corpului sunt influenţate pozitiv de electricitate. Se consideră că, prin stimularea electrică a celulelor, ţesuturile afectate pot fi vindecate. Potrivit site-ului www.topsănătate.ro, electroterapia constă în folosirea curentului electric pentru stimularea ţesuturilor, cu scopul vindecării diferitelor afecţiuni sau al recuperării anumitor funcţii pierdute ale organismului.
Proceduri diverse
Procedurile folosite în electroterapie sunt diverse, cele mai cunoscute şi folosite în România fiind neurostimularea transcutanată, diadinamicele, curenţii Trabert (curenţi de joasă frecvenţă), curenţii interferenţiali şi simpli (curenţi de frecvenţă medie), ultrasunetele si microundele (de înaltă frecvenţă), băile galvanice şi ionizările (curent continuu).
Procedurile pot trata o gamă largă de afecţiuni: cefalee, dureri postoperatorii, artrită, hematoame, contuzii, întinderi musculare, spondiloză, lombalgie, discopatie, celulită, constipaţie cronică, dismenoree. Din punctul de vedere al specialiştilor, această listă rămâne deschisă.
Neurostimularea transcutanată. Un tampon este aşezat pe zona cu probleme şi un curent electric este indus, trecând prin dermă către nervi. Efectul tratamentului este de anihilare a durerii.
Diadinamicele. Acest tratament foloseşte un curent electric special pentru înlăturarea durerii şi îmbunătăţirea circulaţiei. Se foloseşte în tratarea vânătăilor, edemurilor, bolilor degenerative de coloană şi articulaţii. În acelaşi timp, are un efect analgezic.
Curenţii interferenţiali. Tratamentul cu aceşti curenţi este foarte eficient pentru înlăturarea durerii, în special de ceafă sau de spate. Pe zonele dureroase se poziţionează câteva tampoane conectate la un aparat asemănător unui aspirator.
Această terapie are efectul unui micromasaj asupra ţesutului afectat, înlăturând durerea şi îmbunătăţind circulaţia oxigenului în ţesuturi.
Băile galvanice. Tratamentul constă în combinarea apei cu un curent electric uşor. Pacientul stă într-o cadă, la o temperatură de 34 de grade Celsius, în timp ce prin tot corpul îi este transmis un curent electric. Băile galvanice sunt folosite pentru tratarea artritei degenerative şi inflamatorii şi pentru afecţiunile articulaţiilor.
Ionizările. Aceste proceduri au efectul de a permite medicamentelor să intre în organism prin curentul galvanic. Sunt recomandate în cazul în care un pacient suferă de artrită sau de afecţiuni cronice şi inflamatorii ale coloanei.