Tehnica Bowen (Bowtech) este cea mai tânără dintre terapiile de frontieră. Mai mult, se spune că este extraordinar de uşor de aplicat şi de suportat.
În primul rând, să vă spunem ce nu este. Bowtech nu este masaj, nu este presopunctură, nu este chiropractică, nu este o practică a direcţionării energiei, nu este fizioterapie, nu este reeducare neuromusculară, nu este drenaj limfatic, tehnică de relaxare a ţesutului conjunctiv sau de echilibrare emoţională. Şi atunci?
Cum se realizează?
Avem de-a face cu un concept nou de tratament corporal, în care întâlnim un principiu neobişnuit în acest domeniu: „Cu cât mai puţin, cu atât mai bine!“. Şi dacă vă mai spunem că mişcările trebuie să fie atât de uşoare, încât să poată fi suportate şi de globul ocular, vă va fi şi mai neclar cum de este atât de puternică în echilibrarea organismului. Tehnica Bowen face însă un lucru deosebit: ea reprogramează corpul pentru a se autovindeca în propriul său ritm şi de aceea rezultatele pot fi adeseori incredibile chiar de la prima şedinţă.
Un tratament Bowen constă în efectuarea unor mişcări delicate, realizate cu degetele, asupra unor puncte specifice ale corpului, pe muşchi, ligamente, tendoane şi ţesut conjunctiv, peste o îmbrăcăminte uşoară sau direct pe piele.
Cui se adresează?
Terapia Bowen este potrivită şi folositoare oricui, de la nou-născuţi la persoane în vârstă, de la oameni bolnavi la atleţi, femei însărcinate şi persoane cu nevoi speciale.
S-a demonstrat o ameliorare în afecţiuni mai mult sau mai puţin grave, de la scleroza multiplă, paraliziile centrale şi periferice, distrofie musculară, oboseală cronică, mialgie fibrinoasă şi boala Parkinson, până la probleme de genunchi, „umăr înţepenit“, migrene, simptome astmatice şi bronşite, dureri de spate, de gât, traumatisme cervicale, probleme renale, alergii de primăvară, stres, probleme psiho-emoţionale şi multe altele.
Cum a apărut?
Când auzi că există o terapie de o eficacitate aproape incredibilă pentru o paletă extrem de diversă de probleme de sănătate, că în două-trei şedinţe se pot întâmpla lucruri aproape miraculoase la care multe alte terapii nici măcar nu pot visa, oricine va avea viziunea unei desfăşurări corespunzătoare de forţe, o întreagă armată de cercetători, specialişti, tehnologie, fonduri, laboratoare, studii, experienţe etc., etc. Când acolo, o să vedeţi, nimic din toate acestea.
Terapia a fost concepută şi dezvoltată în anii 1950 de un singur om, pe nume Thomas Bowen, undeva în statul Victoria din îndepărtata Australie.
Cum funcţionează?
Ulterior, au apărut mai multe teorii privitoare la modul în care acţionează Bowtech. Unele sugerează că „manevrele“ Bowen stimulează proprioceptorii, fibrele senzoriale şi obţin un răspuns important şi profund atât din partea fasciilor, cât şi din partea sistemului nervos autonom (care guvernează mecanismul de autovindecare al organismului). Vindecarea are loc atunci când sistemul nervos autonom trece de la dominanta simpatică la cea parasimpatică, iar tehnica Bowen are posibilitatea de a realiza această schimbare. În timpul şedinţelor, pacienţii adesea adorm sau intră într-o stare de profundă relaxare, ceea ce indică trecerea către dominanta parasimpatică.
Alte teorii iau în discuţie punctele de acupunctură şi meridianele energetice. Majoritatea manevrelor se suprapun peste punctele de acupunctură, iar unele cuprind chiar două sau trei meridiane simultan. Suprapunerea acestor două sisteme ar putea explica componenta energetică extrem de puternică a tehnicii şi efectul său asupra organelor interne.
Material realizat de kinetoterapeut Mihai Marin, directorul Clinicii de Recuperare Sfântul Grigorie Decapolitul din Craiova (în incinta Liceului de Chimie); tel: 59.88.43 – pentru tratamente Bowtech
30.000 de practicanţi
Tehnica Bowen a început să se răspândească din 1982, după dispariţia lui Tom Bowen. Predată iniţial în Australia, în prezent există peste 30.000 de practicanţi în mai mult de 30 de ţări, cu ajutorul a 80 de instructori autorizaţi, în sarcina cărora intră şi răspunderea deloc uşoară de a păstra originalitatea şi puritatea tehnicii în timp.