9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024

Comoara secretă

Nasturi, agrafe, pietricele, cocoloaşe de hârtie, boabe de fasole, de mazăre, de porumb, seminţe de floarea-soarelui sunt doar câteva dintre „piesele de colecţie“ ale secţiilor ORL din clinicile pentru copii.

Bucăţi din metal, agrafe de birou, bucăţi de burete, de chibrituri, boabe de fasole, de porumb, semninţe de floarea-soarelui, nasturi de toate dimensiunile, pietricele, monede sunt obiecte de exponat în cabinetele medicilor ORL pentru copii. Donatorii sunt persoane „serioase“, de peste doi ani, dar nu mai mari de cinci. Adoră să guste tot ceea ce le cade în mână. Nu contează că sunt corpuri străine, alimentare sau nealimentare. Ei găsesc de cuviinţă să le guste pe toate.
Alinuţa este o clientă mai veche. Are o preferinţă pentru nasturi, fie ei albi, albaştri, roşii, mici sau mari. Nimic nu contează când vine vorba de ei. Deseori, bunica se întreba unde dispar toţi nasturii din casă. Erau bine ascunşi, în stomăcelul micuţei. Azi aşa, mâine la fel, până într-o zi când, pe lângă un nasture, fetiţa a înghiţit şi o bucată de aţă destul de mare. De abia când aceasta a fost eliminată pe cale naturală, bunica avea să depisteze „hoţul“.

Puşculiţa din stomac

Alt colecţionar de seamă este şi Mihăiţă, un băiat de trei ani, care înghiţea fiecare monedă pe care o găsea prin casă. Porcuşorul-puşculiţă devenise neîncăpător la un moment dat, aşa că puştiul s-a gândit că ar fi mai nimerit să le păstreze într-un loc mai sigur. A fost deconspirat, în cele din urmă, când la o operaţiune de înghiţit, bănuţul nu a mai ajuns în stomac, ci s-a oprit în esofag. Toată lumea a tras o sperietură vecină cu moartea. Atunci aveau să descopere părinţii seiful secret al copilului. Doctorul l-a ajutat pe Mihăiţă să-şi revină, ba mai mult, a smuls de la el promisiunea că va renunţa la această pasiune ciudată.

Cazuri şi necazuri

Fiecare piesă din bolurile cu obiecte scoase din cavităţile copiilor are povestea sa. Pietricelele au aparţinut unei fetiţe, care obişnuia să colecţioneze din groapa de nisip toate obiectele care în viziunea sa erau „bobo“. Nu vorbea prea bine. De abia dacă îngâna câteva silabe neînţelese de nimeni, aşa că rareori cineva o băga în seamă când analiza cu atenţie pietricelele. Tot o întâmplare nefericită avea să scoată la iveală şi pasiunea sa. Sunt cazuri simple, dar şi complicate. „Lucrurile degenerează repede în asemenea cazuri. Dacă în cele mai simple situaţii părinţii sesizează că micuţul a înghiţit diferite obiecte numai când acestea sunt eliminate pe cale naturală, nu acelaşi lucru se poate spune când acestea le pun grave probleme. Se poate întâmpla ca obiectul străin să devină obstacol mecanic în esofag. De asemenea, este posibil ca, atunci când micuţul înghite vreun ac, o agrafă de birou sau chiar un bold, acestea să-i provoace probleme. Se inclavează (înţepare – n.r.) esofagul, conducând inevitabil la complicaţii. Ca să nu mai pomenim de situaţiile în care cocoloaşele de hârtie sau burete sunt introduse în nas. În cazurile fericite ajung în calea digestivă. Problema devine dramatică însă când corpurile străine o iau pe calea respiratorie, ajungând în plămâni. Copilul se învineţeşte, nu mai are aer. Se poate chiar sufoca“, a precizat Iorgu Mihai, doctor ORL, compartimentul ORL pentru copii al Spitalului de Urgenţă Craiova.
Sunt cazuri reale, zilnice. Probleme de viaţă şi de moarte uneori, dat fiind gradul de dificultate al intervenţiei. Astăzi, alt caz. Destul de complicat. Micuţul de trei ani o fost în vizită la tati la birou. A descoperit un obiect interesant, nou pentru el, o agrafă de birou. A vrut să-l guste, numai că agrafa i-a alunecat pe gât. I-a speriat cumplit pe cei de acolo. Nu mai putea respira foarte bine. A ajuns la nenea doctorul, care l-a ajutat să scoată afară obiectul acela supărător din gât. A păţit-o precum frăţiorul său mai mare care a înghiţit, cu ani în urmă, cutia de la filmul foto, pe care tati o pusese pe masă ca să poate introduce mai uşor filmul în aparat. În zadar a căutat cutia. Fusese înghiţită de băieţel. Târziu spre seară şi-au dat seama părinţii că micuţul nu se simţea foarte bine şi respira din ce în ce mai greu. Au mers în cabinetul medicilor de la urgenţă. Acolo au aflat şi cauza neplăcerilor: cutia buclucaşă de la filmul foto. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS