0.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateEfectul stresului asupra digestiei

Efectul stresului asupra digestiei

O afecţiune care a devenit în ultimii ani din ce în ce mai frecventă este sindromul de intestin iritabil. Aproximativ 20% din populaţia planetei suferă de această boală, aflată în strânsă legătură cu stresul psiho-social şi alimentaţia bazată pe alimente rafinate.

Colonul iritabil sau sindromul de intestin iritabil (SII) este o combinaţie de simptome gastro-intestinale, cronice sau recurente, neexplicabile, atribuite intestinului. Sindromul se manifestă prin durere, tulburări de tranzit intestinal, balonare, distensie abdominală.
Pentru stabilirea corectă a diagnosticului, cea mai mare importanţă o are simptomatologia clinică subiectivă, după cum susţin medicii specialişti. „Examenul fizic obiectiv este negativ, iar diagnosticul se stabileşte prin excluderea altor situaţii patologice din sfera intestinală în primul rând pe baza simptomelor descrise de pacient“, a precizat dr. Ana Halasiu, medic primar medicină internă la Spitalul de Urgenţă Craiova.
La acestea se pot adăuga, mai rar, şi alte simptome obiective, cum ar fi modificarea frecvenţei scaunului la trei pe zi sau mai puţin de trei pe săptămână.

Tratament

Sindromul de intestin iritabil se poate manifesta sub trei forme. Există SII cu predominanţa constipaţiei, SII cu predominanţa diareei, SII cu predominanţa balonării, distensiei abdominale şi durerilor.
Tratamentul are la bază regimul alimentar asociat cu restabilirea echilibrului psihic al pacientului. Ca regim alimentar, se recomandă excluderea grăsimilor, a alimentelor bogate în celuloză (fasole, varză, mazăre etc.), dulciurilor concentrate şi condimentelor (sunt alimente care fermentează) şi, nu în ultimul rând, a excitantelor (cafea, alcool, tutun).
În cazul în care regimul alimentar nu dă rezultate, tratamentul se completează cu medicamente. „Se folosesc antispastice (Scobutil, No-Spa), prokineticele (Metoclopramid), precum şi medicamente care reglează motilitatea tubului intestinal (Mebeverină, Trimebutină sau Spasmomen)“, a precizat dr. Halasiu.
La pacienţii cu forme medii şi severe care nu răspund nici la acest tratament combinat cu regim alimentar se poate apela la tratament combinat, psihologic şi psihiatric, care să aibă ca rezultat eliminarea stresului.

Remediu naturist

Un posibil remediu naturist pentru sindromul de intestin iritabil este tratamentul cu extract din mlădiţe de merişor şi Sediphyt. Se pot procura de la farmacii. Mlădiţele de merişor acţionează local, la nivelul intestinului, ajutând la calmarea durerilor şi balonării. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS