1.2 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAccidentul lui Vantu si scoala BBC

Accidentul lui Vantu si scoala BBC

Cineva suna redactiile de cotidiane duminica dupa-amiaza, cind strazile sint pustii, toata lumea este la masa sau la iarba verde, numai presarii beau cafea dupa cafea si citesc paginile de miine. Ca sa citim ziarul de luni dimineata, o multime de lume isi sacrifica duminica.

Cel care suna redactiile spune ca domnul Sorin Ovidiu Vantu a avut un accident in Delta Dunarii si este in drum spre un spital cu un elicopter apartinind Serviciilor de Informatii Externe. Nimeni nu pune la indoiala nimic. Toata tara stie cine este Sorin Ovidiu Vantu: un om cu multe relatii, amestecat in toate cele deja amestecate din viata noastra politica, economica, publica, sociala. Toata lumea stie ca Sorin Ovidiu Vantu isi petrece vara in Delta Dunarii in conditii de vis: barci de sute de cai putere, pontoane cu apa calda si protectie impotriva tintarilor, telefoane mobile, televiziune color. Nici aici nu este nimic special. Ma intreb numai citi bani ne va costa curatarea imaginii Deltei Dunarii dupa SOV, cind va trebui sa eliminam ideea ca Delta Dunarii este paradisul celor cu relatii cetoase. Ca SIE i-a pus la dispozitie un elicopter, iarasi nu mira pe nimeni. Multi stiu, sau cred ca stiu, ca SOV este in bune relatii cu virfurile temporare sau permanente ale societatii romanesti. Deci un serviciu public care pune la dispozitie utilajele sale in interes privat nu mai mira de mult pe nimeni.

Dar unii ziaristi nu cred ce vad si ce aud. Acestia sint adevaratii ziaristi. Cei de la radio BBC cauta intruna. Dau de Vantu care declara candid ca nu a avut nici un accident si ca presa este de vina. Cineva de la Romania Libera a vazut ceva si probabil a inventat o istorie intreaga. Asa spune Vantu. Cei de la BBC cauta mai departe. Si afla un lucru surprinzator: toata tevatura a pornit de la citeva telefoane anonime, date in ceas toropitor de duminica dupa-amiaza.

Manipulare.

Tot asa a inceput si caderea FNI, cu un atac simultan la o banca, Banca Comerciala Romana, si la FNI. Nu stiu daca va mai amintiti, dar in mai 2000 au fost citeva zile in care se parea ca sistemul bancar romanesc se prabuseste. Oamenii faceau cozi interminabile la banci sa-si ridice banii (s-au ridicat peste un miliard de dolari in zece zile, transferati fiind la saltea). Atunci, lucrurile s-au potolit relativ repede. Numai unii politicieni aflati in campania electorala pentru alegerile locale au avut ceva de suferit. Chirita a pierdut locul al doilea pentru Primaria Bucurestiului, cistigata de Traian Basescu. Si bineinteles si-au pierdut banii oamenii care i-au depus la FNI, inselati de sigla CEC. Dar SOV nu mai era de mult acolo. Si nici banii.

Ce demonstreaza aceste manipulari? Ca exista experti in manipularea mass-media si ca acesti experti isi cunosc bine treaba. Ar trebui sa ne intrebam mai des daca tot ceea ce citim in presa, auzim la radio, vedem la televizor este intr-adevar adevarat. Se mai poate spune ca presa nu este imuna la manipulari. Impinse de cerintele intiietatii, mass-media nu mai verifica, se lasa duse de prima informatie senzationala, ascunzindu-se sub diferite precepte prost invatate: protectia surselor, nevoia de a fi primul, goana publicului dupa senzational. Sursele sint protejate numai daca nu este nimic ilegal. Nevoia de a fi primul nu inseamna si prostia de a fi fals. Publicul nu alearga dupa senzational, ci numai unii ziaristi, impinsi de un nevrotic sentiment al extraordinarului negativ.

Dar am mai vazut ceva. Exista scoli de jurnalism adevarat. Una dintre ele este BBC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS