19 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBănia, mormântul copacilor

Bănia, mormântul copacilor

Peste 50.000 de arbori din Craiova sunt în pericol de a fi tăiaţi în urma retrocedării terenurilor şi a emiterii haotice a autorizaţiilor de construire.

Parcul „Nicolae Romanescu“ şi Grădina Botanică din Craiova sunt ultimele redute în calea defrişării. În afară de aceste două zone verzi şi de alte două-trei crâmpeie pe care municipalitatea din Bănie le protejează doar pentru a-şi salva imaginea, toate oazele de verdeaţă din Craiova au fost retrocedate sau concesionate în vederea construirii ori sunt deja în vizorul autorităţilor pentru diverse investiţii arhitectonice. Iar dintre acestea suprafeţe întinse au şi fost acoperite de vile. „Doar Parcul «Nicolae Romanescu», Grădina Botanică şi Lunca Jiului, pentru a nu mai aminti şi English Park şi alte câteva mici amenajări asemenea, rămân în domeniul public. Celelalte, tot ce este sau a fost parc ori grădină, au fost retrocedate în natură sau urmează să fie retrocedate. Inclusiv spaţiile verzi dintre blocuri“, a firmat ieri Costel Curteanu, inspector al Serviciului registru agricol şi măsurători topo, din cadrul Primăriei Craiova. Menţionăm că Lunca Jiului, cu o suprafaţă de 60 de hectare, dintre care doar trei au fost revendicate, va fi scoasă la mezat pentru concesionare sau chiar vânzare în ideea amplasării unei zone de agrement sau a unui centru hotelier. Aşadar, nu va scăpa de defrişare. Dintre zonele verzi pierdute într-un mod sau altul de municipalitate, cele mai multe sunt încă pline de copaci: Parcul Corniţoiu, Parcul Craioviţa, Parcul Hanul Doctorului, parcul de la Grupul Şcolar „Ştefan Velovan“ (ce-a mai rămas), Lunca Jiului. Proprietarii spaţiilor verzi şi investitorii obţin însă pe bandă rulantă schimbarea destinaţiei suprafeţelor, din zonă verde în zonă construibilă, şi apoi autorizaţiile de construire. Ce urmează poate fi numit un masacru: arborii sunt doborâţi fără milă, fără să-i pese cuiva. După calculele noastre, realizate pe baza informaţiilor oferite de Regia de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, din totalul de 258.196 de pomi în evidenţa RAADPFL, peste 50.000 sunt condamnaţi. Aici nu sunt incluşi însă şi copacii dintre blocuri, alte câteva mii. „Noi am inventariat doar zonele verzi şi aliniamentele stradale. În total, avem 258.196 de copaci, dintre care peste 160.000 sunt în Parcul «Nicolae Romanescu»“, a declarat Narcisa Neagu, şefa Secţiei zone verzi a RAADPFL. Nici această statistică nu este completă, RAADPFL nedeţinând date defalcate pe parcuri şi grădini despre patrimoniul verde, ci doar aprecieri „după ochi“ ale numărului de arbori din fiecare parc. Primăria Craiova este şi ea de-a dreptul în pom când vine vorba de inventarul… pomilor. Marius Barcan, şeful Serviciului gospodărire comunală, a recunoscut că nu există nici o bază cu date despre pomii Craiovei. „Nu ştim câţi pomi sunt în Craiova. N-am ştiut niciodată!“. 

Planuri urbanistice mortale

Schimbarea destinaţiei din zonă verde în zonă construibilă, aşadar semnarea actului de deces al multor copaci ai Craiovei, este la latitudinea Consiliului Local Municipal, potrivit legii. Consilierii locali ezită însă să nu voteze planurile urbanistice de schimbare a destinaţiei de teama instanţelor. „De obicei, în astfel de cazuri, instanţa îi dă dreptate proprietarului. Consilierii ştiu asta şi se tem să nu avizeze un plan de acest gen. Poate că buba are rădăcină şi în modul în care Primăria Craiova se apără în aceste procese pe care le pierde“, este de părere consilierul craiovean Emil Ştefârţă, şeful Comisiei urbanism a Consiliului Local Municipal. O dată obţinută apostila Consiliului Local, emiterea autorizaţiilor de construire, cuiul în tronul copacilor, este o chestiune de timp.

900 de hectare de erdeaţă, retrocedate

Circa 850 de hectare de verdeaţă au fost retrocedate foştilor proprietari ai terenurilor după 1990, alte peste 50 de hectare fiind atribuite sub diverse temeiuri, legale sau mai puţin legale, unor societăţi comerciale, apreciază inspectorii Primăriei Craiova. Informaţii exacte despre moartea plămânilor Băniei nu vor exista însă decât după întocmirea „cadastrului verde“, un inventar explicit al zonelor verzi şi al copacilor. Potrivit directorului Direcţiei servicii publice, Adriana Motocu, la începutul anului viitor Craiova s-ar putea lăuda cu o astfel de documentaţie. „Am dispus să se culeagă informaţii pentru un astfel de inventar. Sperăm să le centralizăm până la sfârşitul anului, ca să putem avea şi noi un «cadastru verde»“, a spus Adriana Motocu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII