Pare o utopie să găsim o destinaţie de vacanţă care să îmbine în mod fericit cultura, modernitatea şi viaţa de noapte şi să ofere în acelaşi timp acces la frumuseţile naturii.
Marile oraşe sunt celebre pentru aglomeraţie şi aerul poluat, în timp ce staţiunile pitoreşti nu au mai mult de arătat decât cultura locală. Însă undeva în inima Alpilor Elveţieni se află Chur, o aşezare încântătoare cu atmosferă medievală situată la doar două ore distanţă de aeroportul din Zürich. Acest orăşel este nu doar un punct de atracţie pentru amatorii de drumeţii şi pentru pasionaţii de schi, ci este suficient de animat încât să-i poată mulţumi pe turiştii care preferă agitaţia unui oraş mare.
Chur datează de mai bine de 4.000 de ani, devenind mai târziu capitală provincială a Imperiului Roman, fiind una dintre cele mai vechi aşezări din nordul Alpilor. Sunt doar 35.000 de locuitori în acest orăşel, nu foarte mulţi, însă aici se găseşte cea mai mare densitate de restaurante din întreaga Elveţie, iar din acest motiv turiştii de-abia coborâţi din solitudinea muntelui pot avea impresia că se află într-una dintre metropolele lumii.
Plimbare prin oraşul Chur
Străzile pietruite ale zonei vechi a oraşului Chur sunt perfecte pentru a cutreiera în voie, iar turiştii se pot aventura până pe malurile râului Plessur, ce şerpuieşte în drumul său spre vărsarea în Rin printre stâncile abrupte ce oferă la fiecare curbă panorame încântătoare.
În centrul oraşului se află biserica St. Martin, o construcţie gotică aşezată într-o piaţă pitorească şi înconjurată de străduţe numai bune de cutreierat, înţesate de cafenele şi restaurante.
Cel mai rapid mod de a ajunge în vârful muntelui este telecabina care vă duce până pe creasta Dreibuendenstein, unde puteţi face drumeţii, puteţi schia sau puteţi face parapantă.
În centrul oraşului găsim o galerie de artă ce prezintă publicului expoziţii temporare care mai de care mai ciudate – ca de exemplu o prezentare asupra importanţei zăpezii pentru economia locală, dar şi vernisaje ale peisajelor sau portretelor pictate de artiştii din regiune. Datorită faptului că este oarecum izolat de marile oraşe ale ţării, Chur este şi un centru comercial foarte dezvoltat, unde magazinele „de firmă“ şi-au deschis filiale sau reprezentanţe. În afară de acestea, există magazine unde se comercializează produsele locale specifice, precum vinul de Chur, obiecte din cristal, obiecte artizanale, dar şi un sortiment de carne de vită uscată şi afumată, cunoscută sub denumirea de Buendnerfleisch.