19 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalNod în papura prefecţilor PD

Nod în papura prefecţilor PD

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a pornit la vânătoare de prefecţi PD. Miercuri, primul-ministru a anunţat că nouă prefecţi din ţară, majoritatea proveniţi din PD, vor fi sancţionaţi pentru că nu au implementat măsura de eliberare a unor documente solicitate de cetăţeni în regim de urgenţă.

Măsura luată de Tăriceanu, dar şi de secretarul general al guvernului, Ilie Bolojan, afectează cinci prefecţi proveniţi din PD, printre care cei din Dolj şi Olt, doi înalţi funcţionari publici numiţi în 2005 de UDMR şi alţi doi desemnaţi de PNL. Atât Tăriceanu, cât şi Bolojan s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, deşi memorandumul privind eliberarea unor documente precum paşapoartele în regim de urgenţă, permise de conducere sau certificate de înmatriculare în două ore este respectat în 33 de judeţe de la data intrării în vigoare, adică din 15 mai, nouă prefecţi nu au implementat încă măsura şi ar trebui sancţionaţi. Printre cei vizaţi se află prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, cel de Olt, Octavian Popescu, dar şi prefectul de Bucureşti, Mioara Mantale. „Pentru toate judeţele am propus secretarului general să analizeze această situaţie împreună cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi să propună sancţionarea prefecţilor şi a şefilor de poliţie. Propunerea mea este pentru sancţionarea imediată a acestor funcţionari„, a spus Tăriceanu. Dacă tragerea la răspundere a prefecţilor este firească în acest caz, nu la fel se poate spune despre sancţionarea „şefilor de poliţie“, aceştia neavând nici o legătură cu eliberarea paşapoartelor şi a permiselor. „Nu se poate vorbi de o sancţiune aplicată şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), atât timp cât aceste două servicii nu sunt în subordinea poliţiei, ci a prefecturii“, a precizat Maria Vasile, purtătoare de cuvânt în cadrul IJP Dolj.

Prefecţii, ameninţaţi cu demiterea

Secretarul general Ilie Bolojan a declarat că pentru început prefecţii vor primi mustrări scrise, însă, în cazul în care situaţia din cele nouă judeţe nu va fi remediată, sancţiunile aplicate vor merge până la schimbarea din funcţie a acestora în termen de maximum o lună. „În condiţiile în care nu se înţelege că nu mai tolerăm astfel de lucruri, vom merge până la schimbarea din funcţie a celor care sunt responsabili de implementarea acestor măsuri“, a precizat Bolojan. Acesta a adăugat că o problemă care trebuie rezolvată de prefecţi este şi aceea a spaţiilor în care sunt primiţi cetăţenii. „Am observat o stare foarte proastă a spaţiilor în care sunt deserviţi cetăţenii, în unele judeţe avem ghişee de lucru în care funcţionarul se vede printr-un ochi de geam, iar cetăţeanul e pus în situaţii umilitoare“, a spus Bolojan.

Reorganizarea a provocat întârzieri

Prefectul Nicolae Giugea recunoaşte că pentru o perioadă, documente precum permisele de conducere, certificatele de înmatriculare sau paşapoartele nu au fost eliberate în timpul legal impus de guvern, de două ore. Giugea a precizat că întârzierile au fost generate de faptul că atât Serviciul de Paşapoarte, cât şi cel de Eliberare Permise au fost în reorganizare timp de trei săptămâni pentru că, din cauza spaţiilor inadecvate, a fost nevoie de anumite modificări în funcţionare precum mutarea arhivei sau schimbarea fluxului de documente.
„Nu sunt edil comunist să raportez situaţii numai de dragul de a le raporta. Am considerat că, având nişte spaţii improprii, trebuie să raportăm exact. Ne desfăşurăm activitatea inclusiv într-un garaj unde era o maşină de stins incendii. A fost nevoie de o perioadă de trei săptămâni să mutăm arhiva, să schimbăm fluxurile. Puteam să chemăm presa să spunem că am făcut asta, comunicam la minister şi apoi reveneam la mutatul arhivei, dar nu am făcut asta“, a spus prefectul de Dolj.

Giugea va da explicaţii la minister

Potrivit prefectului, termenul de două ore a început să fie respectat de pe 10 iunie, când ambele servicii din subordinea Instituţiei Prefectului Dolj au încheiat procesul de reorganizare. În plus, spune Giugea, lucrătorii din cadrul celor două instituţii au redus timpul de eliberare a documentelor chiar faţă de cel impus de guvern şi de MIRA. „De pe 10 iunie, totul decurge conform legii. Timpul mediu la permise      l-am estimat la o oră şi 32 de minute, iar la certificate de înmatriculare, o oră şi 27 de minute. Eu zic că ne încadrăm bine şi puteţi să vă duceţi să verificaţi. A fost, probabil, o lipsă de comunicare din partea mea. Voi informa conducerea MIRA referitor la cauzele întârzierii. Sunt convins că aceia abilitaţi din guvern vor înţelege situaţia şi faptul că nu se pune problema rea-voinţei sau a dezinteresului“, a spus Giugea.

Paşapoarte la urgenţă în două ore

Reporterii GdS au decis să verifice afirmaţiile înaltului funcţionar public la faţa locului, întrebând cetăţenii care stăteau în faţa ghişeelor să-şi ridice documentele cât timp a durat aşteptarea. Aproape toţi cei chestionaţi, cu excepţia unei persoane în cazul căreia lucrătorii Serviciului de Paşapoarte făcuseră o greşeală, au răspuns că au primit actele în maximum două ore. Gabriel Şuncă, proaspătul posesor al unui permis de conducere, a declarat că lucrătorii Serviciului Permise l-au chemat după patru ore, deşi timpul maxim de eliberare a unui permis nou este de 24 de ore.

Biroul Unic de la Energetic nu s-a inaugurat din lipsă de bani

Conform conducerii Instituţiei Prefectului, doljenii vor putea beneficia de condiţii mult mai bune în cazul în care vor dori să-şi ia permis sau paşaport. Nicolae Giugea a declarat că, dacă guvernul va aloca bani pentru această investiţie la rectificarea bugetară, în curând va fi inaugurat Biroul Unic de la fostul Cămin al Liceului Energetic din Craiova, unde îşi vor avea sediul atât Serviciul de Paşapoarte, cât şi cel de Permise. „Am mizat şi pe inaugurarea investiţiei de la Căminul Energetic. Trebuia inaugurată la 1 iunie, dar nu am avut fondurile necesare. Ne mai trebuie vreo 20 de miliarde şi am promisiuni că îi vom primi la rectificarea bugetară“, a precizat prefectul. Până în prezent, investiţia a costat 25 de miliarde de lei vechi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII