Mâinile murdare au un rol important în răspândirea multor boli infecţioase intestinale, dar şi ale aparatului respirator.
Contaminarea mâinilor se poate produce cu germenii propriului organism – bolnav sau purtător – proveniţi din secreţiile şi excreţiile acestuia (nazofaringiene, puroi, urină, materii fecale).
Mâinile persoanelor din anturajul unui bolnav sau purtător – om sau animal – se pot contamina prin contact direct cu persoana respectivă sau cu lucrurile acesteia în timp ce este îngrijit (manipularea vaselor de noapte şi ploştilor urinare, a rufăriei, veselei şi altor obiecte contaminate. De la animale, contaminarea mâinilor se face de obicei în timpul jupuitului, manipulării blănurilor şi pieilor etc.
Contaminarea se poate produce, de asemenea, prin intermediul apei poluate, prin praf, sol, gunoaie, alimente.
Transmiterea
De pe mâinile nespălate, germenii pot fi introduşi în nas sau gură – transmiterea simplă – sau pot contamina apa, alimentele, obiectele cu care apoi indivizii receptivi vin în contact.
Boli ca febra tifoidă, dizenteria, hepatita virală, poliomielita, enterovirozele, helmintiazele, infecţiile stafilococice şi streptococice, tuberculoza, difteria, anumite zoonoze (antrax, tularemia) cunosc printre alte modalităţi şi transmiterea prin intermediul mâinilor murdare.
Spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte de servirea mesei, după folosirea toaletei şi ori de câte ori este nevoie este cea mai sigură măsură de igienă individuală ce trebuie aplicată în vederea evitării transmiterii bolilor infecţioase prin mâini murdare.
Dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică