-1.7 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDespre Ayurveda şi colesterol

Despre Ayurveda şi colesterol

Suntem într-o epocă modernă şi la radio se difuzează reclame care ne spun să evităm consumul excesiv de zahăr, sare şi grăsimi. Deşi încă ne lăsăm intoxicaţi cu produse fast-food şi băuturi carbogazoase pline de E-uri, încep să se arate şi luptătorii de pe cealaltă parte a baricadei, cum sunt nutriţioniştii sau firmele care comercializează alimente organice şi sănătoase.

Nimeni nu vorbeşte însă despre un concept care în medicina Ayurveda este esenţial: echilibrul – care trebuie să se regăsească în orice acţiune a noastră, inclusiv în alimentaţia personală. Fiecare dintre noi este unic, de aceea dieta şi tratamentele recomandate trebuie individualizate, iar grăsimile pot fi folositoare unora dintre noi, deşi pentru alţii sunt distructive.

Când este nociv colesterolul

Colesterolul, unul dintre aşa-zişii duşmani ai omului modern, nu este, de fapt, o substanţă nocivă. El este un acid gras, metabolizat în ficat şi necesar în funcţionarea organismului. Intervine în procesele de sinteză a membranelor celulare, a vitaminei D, a hormonilor, a acizilor biliari. Se cunosc două tipuri de colesterol, HDL şi LDL, respectiv colesterolul „bun“ şi cel „rău“.

Conform Ayurveda, colesterolul rău este o formă de ama, adică de toxine care circulă în sânge şi se acumulează la nivelul ţesuturilor deficitare, generând boala. De exemplu, dacă pereţii arterelor şi ai venelor sunt uscaţi şi şi-au pierdut flexibilitatea (ceea ce se întâmplă din cauza îmbătrânirii), colesterolul se depune în zona respectivă şi duce la apariţia aterosclerozei.

Excesul de colesterol din sânge se datorează cel mai adesea unor dereglări în metabolismul lipidic şi consumului exagerat de grăsimi saturate (margarină, majoritatea alimentelor de tip fast-food, carne, unt, uleiuri vegetale).

Căi ayurvedice de tratament

Schimbarea stilului de viaţă este cel mai important demers în tratarea oricărei boli, deoarece majoritatea afecţiunilor îşi au originea în acţiunile noastre zilnice.

Pentru a proteja organismul de acumularea colesterolului nociv, trebuie urmate câteva sfaturi de bază.

Trebuie evitat somnul de după-amiază, hrana rece, mesele neregulate, cina prea bogată, alimentele cu gust dulce, acru şi sărat (lapte şi derivate, orez, grâu, paste, roşii, lămâi, oţet).

Se recomandă în schimb efectuarea de exerciţii fizice zilnice şi dieta care să includă în special alimente cu gust amar, astringent şi picant. De exemplu, legume boabe (mazăre, fasole cu bob mic, linte neagră), legume verzi (conopidă, varză, broccoli, spanac), cereale (orz, ovăz integrale).

Cum scăpăm de excesul de colesterol

Câteva reţete care se prepară în casă pot fi de mare ajutor pentru eliminarea excesului de colesterol :

-un măr fiert/copt cu prune şi cu smochine fierte la micul dejun, pentru curăţarea colonului

– lassi, un fel de lapte bătut care se prepară astfel: o parte iaurt cu trei părţi apă se amestecă, după care se adaugă un praf de ghimbir, chimen, sare gemă şi piper negru. Se recomandă după mese, pentru stimularea digestiei.

– amestec de condimente: trei părţi turmeric, şase părţi chimen, şase părţi coriandru, şase părţi fenicul, două părţi schinduf, o parte ghimbir uscat, o parte piper negru; se recomandă folosirea la fiecare masă, datorită acţiunii hipocolesterolemiante.

Stero-Smilin

O dată cu schimbarea stilului de viaţă, trebuie iniţiat şi tratamentul fitoterapeutic. Un preparat potrivit este Stero-Smilin, un remediu ayurvedic creat pentru eliminarea excesului de colesterol, în care se combină extracte de Commimphora mukul cu Triphala, în proporţii egale.

Combinaţia este cunoscută drept un tonic al colonului, ajutând la eliminarea grăsimilor, toxinelor, ţesuturilor necrozate. De asemenea, stimulează apetitul, creşte secreţiile biliare, are acţiune carminativă şi controlează motilitatea intestinală. Stero-Smilin se administrează în doze de una-două capsule, o dată sau de două ori pe zi.

Ce conţine

Guggul este o răşină de culoare gălbuie, aromată, care se obţine prin efectuarea unor incizii în tulpina plantei Commimphora mukul, foarte răspândită în India. În sanskrită, guggul se traduce prin „cel care protejează de boli“. Pe lângă proprietăţile hipolipemiante, are proprietăţi antiinflamatoare (este un foarte bun remediu pentru artrite) şi dezinfectează secreţiile (urină, transpiraţie, mucus).

Triphala înseamnă în sanskrită „trei fructe“, deoarece conţine extracte din trei fructe (Emblica officinalis, Terminalia chebula, Terminalia belerica). Este un remediu Rasayana, ramură din Ayurveda care cuprinde terapii de reîntinerire, de creştere şi menţinere a vitalităţii şi a longevităţii.

Se spune că sfaturile unui bătrân şi efectele Triphala ajungem să le apreciem abia spre sfârşitul vieţii.

Ce este Ayurveda

Ayurveda sau medicina tradiţională indiană este cea mai veche ştiinţă a vindecării, apărută cu 5.000 de ani în urmă. După cum o arată şi etimologia cuvântului (ayur = viaţă, veda = enciclopedie), Ayurveda este mai mult decât o ştiinţă, ea reprezintă un mod de viaţă complet care înglobează tratamente naturiste, diete, tehnici de meditaţie, meloterapie, cromoterapie, reguli de conduită şi multe altele.

Dr. Cristiana Pîrşoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Prelungirea Horia, nr.5, tel: 0729.063.879; 0722.538.674

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS