-2.2 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateTrei probleme emoţionale

Trei probleme emoţionale

Majoritatea oamenilor admit că au anumite probleme emoţionale (de exemplu: frustrare, apăsare, mânie sau nervozitate) provenite din viaţa de zi cu zi. În psihologie se identifică cinci categorii de emoţii: tristeţe, bucurie, teamă, ruşine, mânie. Există multe variaţii în cadrul fiecăreia dintre aceste categorii şi se întâmplă deseori să dăm unui simţământ diferite atribute, care nu sunt reale.

 

Cum să abordăm sentimentele

 

Pentru a trata eficient simţămintele noastre, trebuie să urmăm minimum trei trepte:

1. Identifică-ţi sentimentele. Acest lucru va fi dificil pentru că puţini oameni sunt conştienţi de diversitatea simţămintelor lor. Scrierea unui jurnal al sentimentelor de care eşti conştient sau inventarierea lor o dată pe săptămână sunt metode care te pot ajuta să devii conştient de ceea ce simţi cu adevărat.

 

2. Vorbeşte mai mult despre ceea ce simţi. A şti ce simţi este important, dar a-ţi stăpâni simţămintele este decisiv pentru propria persoană. Aceasta înseamnă să fii în stare să împărtăşeşti sau să prelucrezi, redând sentimentele tale şi ale altora. Acest lucru se poate începe împărtăşind cu cineva jurnalul sau inventarul simţămintelor tale. Este bine să discuţi despre cele mai dureroase sentimente (mânie, teamă, singurătate). Dacă nu îţi stăpâneşti sentimentele, ele te vor copleşi şi te vor transforma într-o persoană dezorientată, stresată, aflată într-o permanentă stare de disconfort psihic.

 

3. Lasă simţămintele negative să se stingă. Astfel, vei evita transformarea lor în resentimente, care sunt deosebit de stresante.

 

Obţine sprijin

 

E posibil să ai nevoie de ajutor în oricare dintre cele trei etape de mai sus. Dacă vei beneficia de sprijinul celorlalţi, şansele unei recuperări vor fi mai mari, iar sentimentele negative împărtăşite se vor diminua progresiv. Poţi cere ajutorul unei persoane specializate (psiholog) sau al familiei, care trebuie să aibă o discuţie cu tine dacă observă că ai anumite resentimente.

 

Ai răbdare cu tine!

 

Formarea sentimentelor negative a durat ani de zile. Noile simţăminte nu pot fi formate de la o zi la alta. Abordează lucrurile cu răbdare. Atunci când te afli într-o situaţie dificilă sau tensionată, nu te panica, fii obiectiv şi cât se poate de realist cu propriul ego. Conştientizează şi sărbătoreşte progresele realizate. Atunci când ai sentimente din categoria „bucurie“, savurează-le cât se poate de mult. Umorul, bucuria şi sentimentul de fericire au de-a face cu endorfinele din creierul nostru, care contracarează stresul şi ne oferă un stimulent natural, fiziologic. Cu cât putem forma mai multe asemenea mijloace naturale de a învinge, cu atât mai puţin vom fi susceptibili la metodele artificiale de rezolvare a problemelor cum ar dependenţa de cafea, de alcool, nicotină, dulciuri etc.

Material realizat în colaborare cu psihologul Mihail Jianu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII