Salmoneloza este o boală infecţioasă produsă de o bacterie care parazitează tubul digestiv. Boala se întâlneşte frecvent în sezonul cald şi se poate manifesta sub forma unor cazuri izolate sau a unor epidemii. Epidemiile apar după ce colectivităţi întregi consumă alimente infestate, preparate în cantine, internate, cămine, tabere etc.
Cum se transmite
Există mai multe modalităţi de transmitere a salmonelei. Cel mai frecvent, contaminarea se face pe cale digestivă, prin înghiţire de alimente (lapte, ouă, carne de pui insuficient fiartă sau prăjită, dar şi mâncarea gătită sau dezgheţată, care nu este consumată imediat).
Alteori, boala apare în urma nerespectării condiţiilor de igienă din timpul manipulării, transportării produselor alimentare (mâini nespălate, prezenţa muştelor), dar şi a depozitării alimentelor în condiţii necorespunzătoare.
Simptome
Boala se manifestă la 6-48 de ore de la consumarea alimentelor infestate prin febră, vărsături, scaune diareice multiple, care pot duce la deshidratare severă.
În lipsa tratamentului adecvat, mai ales la copii şi la bătrânii cu afecţiuni cronice, pot să apară complicaţii grave: septicemii, infecţii pulmonare, meningeene, urinare, articulare sau chiar moartea.
Tratamentul se face cu antibiotice. Este necesară restabilirea echilibrului hidric sub supravegherea medicului.
Recomandări
Pentru a preveni infecţiile cu salmonela, trebuie respectate următoarele recomandări:
1. Controlul bacteriologic al alimentelor şi apelor de băut, în special în colectivităţi, acolo unde există riscul izbucnirii unor focare epidemice.
2. Controlul medical al persoanelor implicate în prepararea hranei.
3. Spălarea mâinilor de fiecare dată când se intră în contact cu alimentele şi după folosirea toaletei.
4. Respectarea circuitelor şi a normelor de igienă personală şi individuală în unităţile alimentare şi de alimentaţie publică.
5. Prezentarea la medic în cazul primelor simptome de boală.
Dr. Narcisa Dinică, medic primar sănătate publică