2.6 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateConvenția civilă va dispărea din legislația muncii

Convenția civilă va dispărea din legislația muncii

Convenția civilă, considerată și „muncă la gri“, este un act de angajare, care le permite patronilor să fenteze legea, mai ales atunci cînd angajații nu prea își cunosc drepturile. Deși, potrivit Legii 130/1999, convenția civilă se încheie numai în anumite situații, sînt încă destul de mulți angajatori care au găsit modalitatea de a scăpa de plata dărilor către stat. „Patronii recurg la tot felul de tertipuri pentru a păcăli statul. De exemplu, angajează o persoană pe post de portar sau femeie de serviciu, dar o mai folosește și pentru alte activități. Numai că oamenii acceptă să facă și altceva, deși nu sînt plătiți pentru ceea ce fac în plus. ªi, în plus, își pun în pericol viața și sănătatea deoarece, uneori, fac lucruri pentru care îți trebuie calificare. În acest caz, angajatul trebuie să refuze categoric să presteze activități pentru care nu are pregătirea necesară și pentru care nu i s-a făcut instructajul pentru protecția muncii“, a spus Dinu Drăcea, inspector-șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Activitatea pentru care se încheie convenție civilă nu trebuie să facă parte din activitatea de bază a unității și nu trebuie să depășescă în medie trei ore pe zi. Din păcate, s-a constatat că destul de mulți angajați nu își cunosc drepturile și acceptă tot ceea ce le cere patronul. De asemenea, au fost situații cînd oamenii au crezut că au contract individual de muncă sau convenție civilă la firma la care lucrează, deși nu au semnat nici un act în acest sens. Ei se trezesc că au muncit „la negru“ atunci cînd se îmbolnăvesc și au nevoie de adeverință de angajare pentru spital sau cînd cer notă de transfer.

În Dolj, sînt înregistrate peste 15.000 de convenții civile și 89.000 de contracte de muncă. „Noi am încercat să reducem numărul convențiilor civile, deoarece am constatat că, de fapt, maschează, în unele cazuri, tendința patronilor de a nu-și plăti dările către stat. Poate tocmai pentru că permite anumite neregului, convenția civilă mai este și numită «muncă la gri»“, susține Dinu Drăcea.


Schimbări în legislația muncii

Pentru a-i proteja pe salariați, reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) pregătesc un proiect de lege potrivit căruia din legislația muncii va dispărea convenția civilă. Potrivit noului act normativ, persoanele care în prezent prestează o activitate în baza unei convenții civile vor avea posibilitatea de a opta între încheierea unui contract individual de muncă, prin care se stabilește un program normal de lucru sau, în funcție de preferințe, un program de lucru parțial.

Persoanele cu contract de tip parțial vor beneficia de toate drepturile, în raport cu timpul lucrat efectiv. Munca prestată în această perioadă va fi considerată vechime în muncă și constituie stagiu de cotizare la sistemul public de pensii. De asemenea, angajații cu program de lucru parțial vor beneficia și de libertatea sindicală, negocierea colectivă, condiții de muncă sau securitate și sănătate în muncă.

Prin noul act normativ se reglementeză și majorarea limitelor minime și maxime ale amenzilor pentru munca la negru. Cei care sînt prinși că folosesc forță de muncă „la negru“ sau „la gri“ vor primi amenzi cuprinse între cinci și zece milioane de angajat. Persoanele care vor fi prinse că se folosesc de munca unor copii, punîndu-le în pericol viața, sănătatea, dezvoltarea fizică sau psihică, vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 30 și 60 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS