8.7 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn „grăsun“ costă trei-cinci salarii... „grase“

Un „grăsun“ costă trei-cinci salarii… „grase“

• La acest fapt concură prețurile baniței de porumb
• Þiganii fură din tîrg ca din codru

Este vremea porcilor, deja. Mai sînt trei luni și trei săptămîni pînă la Sfîntul Ignat, sărbătoare la care, după o veche tradiție creștinească la români, se taie porcii. Obiceiul spune că dacă vrei ca anul următor să ai parte de belșug și sănătate în casă, e bine ca pe 20 decembrie să vezi sînge. Această datină își are rădăcinile pe vremea traco-geților. În zilele noastre, vechea tradiție a devenit un lux, culoarea sîngelui la vedere usturînd rău buzunarele românilor.


De la unu la 13 milioane de lei, numai porci

În această perioadă a anului, cei care-și permit își cumpără cîte un grăsun, fie mai mare, fie mai mic. În Craiova, acest lucru se poate face numai lunea, în tîrgul de săptămînă din Romanești. Godacii sînt cumpărați pentru a fi crescuți și buni de tăiat la Crăciunul anului viitor. Porcii mai mari sînt puși la îngrășat pentru anul acesta. Prețurile materiei prime pentru cîrnăciori, tobă, cartaboși etc. sînt, așa cum spuneam, foarte „condimentate“, la fel ca și produsele în sine. Purceii abia trecuți de stadiul de lapte sînt vînduți cu 1,2 – 1,3 milioane de lei. Cei la 40-50 de kilograme ajung la trei-patru milioane de lei bucata, iar „seniorii“ care sar de 120-130 kilograme, cinci-șase milioane de lei. Ieri, în tîrg, „titlul“ în domeniu

l-a obținut o scroafă de peste… 250 kilograme. Crescătorul cerea pe ea nici mai mult, nici mai puțin decît 13 milioane de lei. Slabă piața însă la bovine. Tot ieri s-a vîndut doar o vițică de 80 de kilograme. Prețul, incomparabil cu cele ale porcilor: trei milioane de lei. „Rămîn cu aproximativ 40 de kilograme de carne“, a spus cumpărătorul.


Þiganii fură bani și porci din tîrg

Crescătorii de porci spun că prețurile animalelor lor nu sînt de loc nejustificate. „Ca să crești un porc de mic, să-l aduci la 120 de kilograme, îți trebuie șase sau șapte luni. În acest timp, mănîncă de peste patru milioane de lei. Nu mai vorbesc de ce are nevoie o scroafă care alăptează. A ajuns o sută de mii de lei banița de porumb“. Ei spun că întîmpină și alte necazuri: „Dom’ne, mișună tîlharii prin tîrg. Poliția se ia de noi pentru acte. Avem, le-am prezentat. Dar de țiganii care ne jefuiesc nu se leagă nimeni, de parcă n-ar exista pază în tîrg. Nu numai că, dacă nu ești atent, îți fură banii din buzunar, dar îți ia, dom’ne, porcul din portbagaj sau din remorcă. Au o dexteritate de neimaginat. Nici nu vezi cînd îți saltă animalul. ªi chiar dacă vezi, n-ai ce face pentru că vin cu toată șatra de țigani. Dacă te iei de ei, sar toți pe tine și-ți faci belele de nu mai poți veni în tîrgul din Craiova. Sîntem terorizați! Mă cheamă Costel și sînt dintr-o comună din apropierea Craiovei. Mai mult nu vă spun pentru că mi-e frică“. Aceștia sînt parametrii care stabilesc pulsul pieții de animale în tîrgul de săptămînă din Craiova: hrană scumpă, hoți mulți, cumpărători cu bani puțini. Singurii care cîștigă sînt țiganii fără nici un Dumnezeu, care pleacă acasă cu porcul în spinare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS