8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePresedintele Romaniei pledeaza pentru dinamizarea politicii externe

Presedintele Romaniei pledeaza pentru dinamizarea politicii externe

Presedintele Ion Iliescu a pledat ieri in fata ambasadorilor si consulilor Romaniei, pentru dinamizarea politicii externe in perspectiva integrarii in structurile europene si euroatlantice. Presedintele Iliescu a aratat ca politica externa si diplomatia romaneasca trebuie sa se concentreze asupra sustinerii obiectivelor nationale pe plan international. El a adaugat ca ambasadorii trebuie sa dea dovada de consecventa, hotarire si profesionalism in promovarea politicii externe. Iliescu a aratat ca prioritatile politice externe ale Romaniei sint: integrarea in UE si NATO, dezvoltarea echilibrata si durabila a economiei nationale ca o preconditie a aderarii la UE, afirmarea distincta a identitatii Romaniei pe scena internationala, adoptarea aquis-ului comunitar in legislatia nationala, consolidarea protectiei drepturilor cetatenilor, dezvoltarea relatiilor cu toate statele. Presedintele a precizat ca Romania nu practica o abordare exclusivista in relatiile cu alte tari si doreste sa dezvolte relatii bune cu toate statele. Seful statului a apreciat ca diplomatia romaneasca este datoare sa informeze corect tara in legatura cu starea de spirit din strainatate si sa anticipeze evolutiile benefice pentru Romania. De asemenea, sa utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru informarea asupra realitatilor romanesti. Iliescu a declarat ca trebuie depuse eforturi pentru demontarea imaginii defavorabile asupra Romaniei, dar fara a polei realitatile. „Prezentam Romania asa cum este ea“, a adaugat presedintele. Acesta a pledat pentru o „diplomatie demna“. „Cei care merg cu caciula in mina si cu spinarea plecata nu cistiga nimic“, a afirmat presedintele. El a apreciat ca exista elemente pentru a sustine cu demnitate interesele tarii. Seful statului a afirmat ca Romania trebuie sa devina o prezenta activa in cadrul dezbaterilor internationale si in special in privinta viitorului Europei. Presedintele Iliescu a anuntat initierea unui dialog intre institutile statului, partidele politice si societatea civila pentru elaborarea unui document de pozitie nationala a Romaniei in legatura cu viitorul Europei.

Romania doreste continuarea cooperarii

cu Iugoslavia, activitati concrete cu Bulgaria si este disponibila cooperarii

cu Ungaria

Bucurestiul urmareste continuarea cooperarii cu Iugoslavia, activitati concrete cu Bulgaria si va arata disponibilitate pentru colaborarea cu Ungaria, a declarat ministrul roman de externe. „Vom continua demersurile pentru perfectarea unei intilniri la Bucuresti intre premierii Romaniei si Serbiei, precum si vizita la Bucuresti a premierului Iugoslaviei“, a precizat ministrul de externe. „Cu Bulgaria trebuie sa utilizam momentul deschis de vizita premierului pentru a determina activitati concrete pe linia cooperarii regionale. Obiectivele noastre fundamentale in privinta integrarii europene si euroatlantice coincid cu cele ale partenerilor nostri bulgari. De aceea, conlucrarea apropiata, in sensul parteneriatului de buna vecinatate dintre tarile noastre“, a adaugar Mircea Geoana.

In ceea ce priveste relatia cu Ungaria, Romania va continua sa demonstreze disponibilitatea de a lucra cu partenerii unguri atunci cind este vorba de proiecte in avantajul reciproc. „Cu prilejul viitoarei Comisii interguvernamentale romano-ungare de la Budapesta vom analiza cu partenerii unguri un pachet de proiecte concrete, care sa atraga eventual si interesul altor vecini si sa stimuleze imaginea europeana a cooperarii noastre cu Ungaria“, a afimat ministrul de externe. In relatia cu Ucraina se va relansa dialogul bilateral marcat de negocierile pe cadrul juridic privind frontiera si spatiul maritim si se are in vedere „un pachet economic consistent care sa includa atit noi proiecte bilaterale de cooperare, cit si modalitatile de transformare a datoriilor ucrainene de la Combinatul Krivoi Rog“, a declarat ministrul Mircea Geoana.

Romania urmareste revitalizarea legaturilor economice cu partenerii din afara spatiului euroatlantic

Romania urmareste revitalizarea legaturilor economice cu partenerii din afara spatiului euro-atlantic si doreste construirea unei relatii de parteneriat cu Federatia Rusa, a declarat Mircea Geoana. Revitalizarea legaturilor economice cu statele din afara spatiului euroatlantic urmareste redeschiderea pietelor de desfacere pentru produsele romanesti, in special in America Latina, tarile arabe si Asia (China, Vietnam, Coreea), identificarea partenerilor stabili pentru aprovizionarea cu materii prime, in special prin barter cu produse romanesti, din Africa, zona Caucazului si Asia Centrala si recuperarea datoriilor contractate inainte de 1990.

Ministrul de externe le-a cerut ambasadorilor sa faca, pina astazi, un inventar de oportunitati care sa fie discutat cu ministere de profil, cu asociatiile private ale intreprinzatorilor si exportatorilor din Romania. Dimensiunea economica a politicii externe va continua sa incurajeze comertul liber ca instrument concret al dezvoltarii economice si „atragerea de investitii serioase in Romania, care sa creeze noi locuri de munca si care sa sporeasca nivelul de competitivitate al economiei romanesti“, a declarat ministrul de externe. „Pentru aceasta, pasii cruciali vor fi facuti in masura in care actiunea politica externa va fi pe deplin acoperita de progresele interne privind intarirea mecanismelor economiei de piata“, a adaugat Mircea Geoana. Evaluarea rezultatelor concrete ale misiunilor diplomatice va tine cont si de promovarea intereselor economice ale Romaniei si eficienta incurajarii investitiilor straine. La Departamentul Comertului Exterior din MAE s-a proiectat un mecanism prin care firmele romanesti vor putea solicita sprijinul oficiilor diplomatice pentru sustinerea intereselor lor de promovare in exterior. Centrul Roman pentru Comert Exterior va trebui sa devina principalul portal de informare, documentare si relationare a MAE cu mediul oamenilor de afaceri romani, a precizat ministrul de externe. MAE se va implica sistematic prin demersuri politico-diplomatice si va urmari sustinerea intereselor Romaniei in raporturile cu FMI si Banca Mondiala si in acest scop va fi incurajata integrarea in sistemul diplomatic a tot mai multi diplomati cu buna pregatire in domeniul financiar-bancar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS