0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn fluviu albastru si limpede

Un fluviu albastru si limpede

Expeditia internationala comuna de supraveghere a calitatii apelor fluviului Dunarea a acostat joi dupa-amiaza cu cele doua vase plecate de la Regensburg – Germania, in data de 14 august, in dana Portului Orsova. Vasele transporta 20 de experti din tarile riverane Dunarii, de la izvoare si pina la varsare, impreuna cu aparatura de cea mai inalta performanta, pentru prelevarea probelor de apa din fluviul pe care il tranziteaza.

Pe toata durata expeditiei, expertii preleveaza probe in aproximativ 100 de puncte prestabilite, pentru fiecare statie de lucru fiind operate cinci seturi de analize: apa, sedimente, indicatori biologici, suspensii si midii. Obiectivele principale ale acestei actiuni sint obtinerea unui set omogen de date pentru fluviul Dunarea, identificarea si confirmare surselor de poluare specifice, instruirea specialistilor si imbunatatirea experientei la nivel national etc. „Expeditia a fost initiata de Comisia Internationala pentru Protectia fluviului Dunarea si se afla, pentru prima oara, la acest nivel. Vor fi parcursi, in total, 2.400 km pe Dunare, din Germania si pina la varsarea in Marea Neagra. Expeditia aprofundeaza cunostintele noastre despre calitatea Dunarii, din toate punctele de vedere: calitatea apei, indicatorii chimici, fizici, biologici, calitate sedimentelor, gradul de poluare si nu numai. Vom sti exact cum stam cu calitatea apelor din Dunare si ce avem de facut pentru a o imbunatati. Vrem sa fie o apa curata, o apa albastra“, a declarat Florin Stadiu, secretar de stat in Ministerul Apelor si Protectiei Mediului.

Urmatoarea expeditie de acest gen: peste sase-sapte ani

Chimista Carmen Hamchievici este singura experta romanca membra permanenta a expeditiei pe toata durata desfasurarii actiunii. Ea a declarat ca metodele romanesti de analiza se potrivesc, in mare masura, cu standardele europene. Peter Literathy, seful expeditiei internationale, a declarat ca este prima data cind se efectueaza o astfel de cercetare amanuntita a calitatii apelor fluviului. El a adaugat ca este prematur sa discute despre rezultatele acestei cercetari, dar a apreciat ca Dunarea nu este foarte poluata. Analizele apei Dunarii sint importante si pentru zona judetului Mehedinti. „Pentru prima data se realizeaza niste indicatori pe care Romania nu ii avea. Daca Apele Romane fac intre 15 si 25 de indicatori zilnic, aceasta expeditie face 110: metale grele, pesticide, moluste, sedimente. Anumiti indicatori se vor determina pe vapor, iar altii, in Germania, in laboratoare performante. Un studiu al Dunarii din Germania si pina la Sulina va fi prezentat abia anul viitor. Studiul este important si pentru zona judetului Mehedinti, putind prezenta anumiti poluanti, pe care noi nu i-am luat in considerare din diverse motive. Indicatorii sint analizati dupa normele Uniunii Europene. Pentru Mehedinti se face o sectiune la Bazias, dupa care vom sti ce aduc statele din amonte in Dunare, iar la Timoc-Gruia se vor face doua determinari-amonte si aval, pentru a cunoaste si partea bulgara ce indicatori primeste din zona adiacenta“, a declarat Ion Sandu, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Mehedinti. Specialistii de la Severin si Craiova au facut in paralel cu echipa internationala determinari pentru a observa si compara metodele de lucru, aparatura si rezultatele obtinute. Expeditia de Supraveghre Comuna a Dunarii este finantata de Germania si Austria, iar activitatile echipelor nationale, inclusiv activitatea analitica sint finantate de fiecare tara. Potentialul analizelor Dunarii a fost dovedit prin proiecte de croaziere similare de monitorizare in anii ’90. Studiul echipei Cousteau(1993) a fost axat pe analizele chimice ale probelor de sedimente si organismelor-indicator din Dunare, pentru un total de peste 100 de parametri. Urmatoarea expeditie de acest gen va fi organizata, cel mai probabil, peste sase-sapte ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS