• Deficitul pentru subventionarea energiei termice este de 90 de miliarde de lei
• Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Constantin Sirbulescu, crede ca suma poate fi primita
• Viceprimarul Dinu Tudor spune ca suma este destul de mare si da motive de ingrijorare
Scumpirea energiei termice pentru populatie face ca o mare parte din asociatiile de locatari – proprietari sa ramina fara apa calda si in aceasta iarna. Mehedintenii asteapta cu groaza venirea iernii. Cei mai multi dintre locuitorii municipiului Orsova s-au debransat deja de la reteaua de termoficare. Peste 1.500 de apartamente din totalul de 3.200 vor deveni la iarna adevarate „centre de conservare“, asta in cazul in care locatarii nu-si vor instala centrale individuale. Nici in municipiul Drobeta Turnu Severin, locatarii nu se simt prea bine.
In prezent, populatia plateste un pret unic pentru agentul termic, indiferent de pretul cu care se produce acesta. Un exemplu concret este cel de la nivelul municipiului Drobeta Turnu Severin, furnizorul de energie termica fiind ROMAG TERMO, care livreaza agent termic folosind instalatiile de racire de la Combinatul de apa grea ROMAG PROD. Pretul gigacaloriei este insa acelasi, indiferent de modalitatea prin care apa calda ajunge in casele oamenilor. O mare parte din asociatiile de locatari-proprietari din Severin nu beneficiaza de apa calda, distribuitorul RA LOTUS dind vina pe administratori, care „refuza sa semneze contractul cu furnizorul de agent termic“.
Subventionarea energiei termice se ridica la 131 de miliarde de lei
O sansa pentru familiile nevoiase pentru a putea plati pretul gigacaloriei in aceasta iarna o reprezinta, ca in fiecare an, subventia acordata de stat sau de bugetul local. Diferenta dintre pretul producatorilor sau revinzatorilor si pretul de referinta este suportata de stat si de bugetele locale. Cu TVA inclus, apa calda si caldura costa 600.000 lei/Gcal. „Oamenii abia si-au putut achita datoriile la intretinere in ierna trecuta, iar multi dintre ei au si acum restante, datoriile populatiei catre Regia de Termoficare atingind miliarde de lei. Iarna asta va fi cumplita pentru severineni“, declara administratorii de asociatii. Iarna, un apartament cu doua camere consuma aproximativ 1,25 Gcal pentru caldura, la care se adauga 0,3 Gcal de persoana pentru apa calda. O familie compusa din doua persoane va plati in aceasta iarna, pentru un apartament cu doua camere, peste 1.100.000 de lei numai apa calda si caldura. Daca iarna trecuta intretinerea pentru o garsoniera locuita de o singura persoana a fost de circa 300.000 de lei, iarna aceasta va ajunge la aproximativ 500.000 de lei. In municipiul Drobeta Turnu Severin, cele mai mari sume pentru protectia sociala au fost acordate pentru subventii la energia termica. Necesarul, la nivelul municipiului, pentru subventionarea energiei termice se ridica la 131 de miliarde de lei. Din aceasta suma, s-au primit, pina in prezent, 41 de miliarde de lei, raminind o diferenta de 90 de miliarde de lei. „Nu sint atit de optimist in ce priveste primirea unei astfel de sume, iar pentru consiliul local constituie o ingrijorare, mai ales ca veniturile proprii ale consiliului local sint de 132 de miliarde de lei, pe intregul an. Speram ca la o recorectare a rectificarii bugetului sa primim fonduri, dar nu stim daca vom acoperi necesarul“, a declarat viceprimarul Tudor Dinu.
Trei modalitati de plata a subventiei pentru populatie
Modalitatea de plata a subventiei va fi stabilita printr-o ordonanta de urgenta, in cel mult doua saptamini. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Constantin Sirbulescu, la intilnirea cu reprezentantii Ministerului Administratiei Publice Locale, Ministerului Industriei si ai Ministerului Finantelor, s-a stabilit, ca o masura prioritara, stringerea resurselor care se regasesc ca datorii la TERMOELECTRICA, pentru asigurarea stocurilor de pacura sau gaz. Una din variante este ca plata sa fie facuta direct ordonatorului principal de credite – consiliul judetean, care sa distribuie, la rindul sau, fondurile catre consiliile locale. Consiliul local ar trebui, in acest caz, sa colaboreze direct cu furnizorul de energie termica, fara a mai plati aceasta suma unitatii distribuitoare. O alta varianta ar fi ca, in functie de cuantificarea valorii subventiei la nivel national, sa se faca o subventionare directa, cu Ministerul de Finante, Ministerul Industriilor, catre TERMOELECTRICA. A treia varianta este ca sistemele de incalzire centralizata sa fie date consiliilor locale, care vor avea posibilitatea sa le retehnologizeze. „In reteaua de distributie si transport a agentului termic, populatia este pusa in situatia de a plati pierderi, care se situeaza intre 0 si 50%, in unele judete. In Mehedinti, pierderile sint intre 15 si 40%, tinind cont de viata si de durata de functionare a instalatiilor“, a declarat Constantin Sirbulescu. In orasele Vinju Mare, Strehaia si Baia de Arama, sistemele centralizate au fost desfiintate.
O solutie: centrale de bloc sau de apartament
Locatarii care vor sa scape de grija facturilor mult prea incarcate, la plata caldurii si a apei calde, isi pot instala centrale individuale, de apartament sau de scara, care reduc semnificativ costurile. La punctul 12 din Legea nr. 453/ 18 iulie 2001, care modifica si completeaza Legea nr. 50/1991, privind obtinerea autorizatiilor de construire se mentioneaza ca „se pot executa fara autorizatie de construire reparatiile la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati. Investitia initiala pentru achizitionarea si instalarea unei centrale termice este destul de mare (intre 10 milioane de lei si 30 de milioane de lei de apartament, in cazul centralelor de scara sau de bloc, si aproximativ 40 de milioane de lei, pentru o centrala de apartament. Cele mai noi produse au incorporate elemente de siguranta care elimina complet pericolul producerii unei explozii, in cazul intreruperii alimentarii cu gaze. In plus, puterea lor poate fi reglata de la 6,5 kW la 23, 24 sau 28 kW, in functie de temperatura dorita in camere. La montarea microcentralelor individuale nu este obligatorie schimbarea caloriferelor. Pentru a monta o astfel de instalatie, un locatar trebuie sa solicite debransarea de la reteaua de termoficare, actiune pentru care nu se percep inca taxe. La nivelul municipiului Drobeta Turnu Severin, reprezentantii RA LOTUS au prevazut posibilitatea de a nu mai primi cereri de debransare din partea cetatenilor.