5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMunca la negru are radacini adinci in Craiova

Munca la negru are radacini adinci in Craiova

• Tinerii, chiar daca isi cunosc drepturile, se lasa exploatati de patroni • Aparitia echipelor de la Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj ii pune pe fuga pe cei care muncesc la negru

Inspectoratele Teritoriale de Munca (ITM) au reluat controalele privind descoperirea si combaterea muncii la negru. Marti, ei au verificat spalatoriile auto, vulcanizarile, atelierele de confectii si de prelucrare a lemnului.

In momentul in care inspectorii ITM isi fac aparitia in incinta unei societati, angajatii care stiu ca nu au nici o forma de angajare parasesc locul de munca, se ascund sau nu vor sa semneze declaratiile si spun ca sint in vizita si ca nu lucreaza acolo. La SC XENOCOM IMPEX SRL de pe Stirbei Voda nr.43 din Craiova, inspectorii ITM au gasit sase persoane care lucrau la spalatorie si la vulcanizare. Acestia au declarat ca nu au semnat nici un contract de munca sau macar o conventie civila. „Nici macar nu am discutat despre contract de munca. Din prima zi, patronul mi-a zis sa vin si eu pe aici sa-i mai ajut pe baieti. Stiu ca daca lucrez fara carte de munca nu am nici un drept si ca nu beneficiez de asigurari de sanatate, de somaj, de nimic, dar ce pot sa fac? Daca nimeni nu ma angajeaza cu carte de munca, eu ce sa fac, sa nu mai muncesc? Asa ceva nu se poate, ca nu am din ce sa traiesc“, a spus Marian Matei, vulcanizator.

Claudia Stavarache, de 18 ani, din Botosani, initial a spus ca asteapta un taxi si ca nu are nici o legatura cu spalatoria. Ulterior, ea a declarat ca lucreaza cite 12 ore pe zi, samponeaza si strege masinile dupa ce ies din spalatorie, SC XENOCOM IMPEX SRL. „Am lucrat mai intii intr-un bar, tot fara acte, iar de doua saptamini am venit la spalatorie. Nu am un salariu fix, imi da patronul cit vrea el“.

De frica amenzilor, unii patroni se dau drept muncitori

Cind a ajuns echipa de control la spalatoria SC GIGI SRL de linga Spitalul Clinic nr.1, doi tineri au iesit in intimpinare, crezind ca vor sa-si spele masina. Fiind si patronul de fata si auzind de un control din partea Inspectiei Muncii, tinerii au disparut imediat. Patronul Gheorghe Geamanu, imbracat in tinuta de oras, a declarat ca el spala masinile si ca nu are nici un alt angajat. „Eu si fiica mea spalam masinile. Nu este mare lucru. Pe copiii aia voiam sa-i pun sa care niste moloz. Nu lucrau la mine“, a spus patronul de la SC GIGI SRL. Acesta a recunoscut ca nici fiica sa nu are contract de munca in cadrul firmei si ca spala masini „cind are timp“. Gheorghe Geamanu a mai fost sanctionat de catre inspectorii ITM deoarece folosea forta de munca la negru in spalatoria de pe strada Riului. „Declaratiile mincinoase sint si ele sanctionate. Multi dintre cei gasiti ca muncesc la negru nu isi dau seama ce riscuri isi asuma. Se poate intimpla orice, iar ei nu pot fi protejati pentru ca nu au forme legale de angajare. Unii, ca sa scape, isi dau date false sau dau datele altei firme. Amenda pentru cei care dau datele altei firme este de pina la 30 de milioane de lei“, a spus Adrian Ruta, inspector de munca la ITM Dolj.

Dupa ce vor compara declaratiile celor verificati pe teren cu actele inregistrate la Camera de munca, inspectorii de la ITM vor incheia procese-verbale de contraventii. Amenzile pentru munca la negru sint cuprinse intre cinci si zece milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS