24.5 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Ocnele Mari, iadul de sare inghite inca o suta de case

La Ocnele Mari, iadul de sare inghite inca o suta de case

• Ieri dupa-amiaza se astepta ca inca 100 de case sa fie inghitite de pamint • Despre despagubiri, nimeni nu spune nimic limpede • Guvernul va face ancheta in zona Teica

Cosmarul locuitorilor din Teica pare sa fie fara sfirsit. Deversarea de saramura, inceputa alaltaieri seara, a continuat si peste noapte, aparind pericolul ca inca un mal de pamint din zona sa cedeze. A venit rindul caselor mai indepartate sa fie evacuate in graba, la sfatul specialistilor si somatia fortelor de ordine comasate in zona. Peste 100 de familii si-au parasit casele, carind in graba ce se mai putea si cautind un loc pentru adapost pina la vremuri mai bune.

Pericolul vine acum de la procesul de unire a doua microcaverne si jonctiunea lor cu caverna cea mare de 10 hectare. Ieri dupa-amiaza, zona fusese securizata si nimeni nu mai avea voie sa se apropie de haul din care razbateau piriituri infundate.

„Este o problema de ore – spunea, in jurul orei 15.00, primarul din Ocnele Mari, Radu Gheorghe – pina cind va mai cadea o portiune de pamint. Am avut o intilnire chiar cu profesorul care studiaza evolutia cavernei Socon si dinsul este alarmat. Vor fi puse in pericol toate casele care sint pe marginea Piriului Sarat, plus vreo zece case care se gasesc chiar in calea viiturii. Ar insuma peste 100 de locuinte. Nu cred ca exista pericolul de a fi inghitite alte locuinte decit acelea care sint situate de o parte si de alta a Piriului Sarat, plus zona Nicolae Balcescu. In momentul de fata avem posibilitatea sa cazam peste 50 de insi la Tabara Ocnita si inca minimum 50 de familii in spatiile puse la dispozitie de catre organizatii de turism din Vilcea. Hrana va fi asigurata de Intreprinderea Miniera, iar pentru apa ne vom gospodari pe plan local si cu ajutor de la judet.“ Nici unul dintre reprezentantii autoritatilor asistente la eveniment nu a putut avansa o idee despre modul in care vor fi despagubiti cei ale caror case tocmai se pierdeau sub pamint. Primarul avea insa increderea ca solutia pentru despagubirea oamenilor va reiesi din initierea unui proiect de hotarire de guvern pentru expropriere pentru cauze de utilitate publica.

Ancheta de la guvern

O comisie formata din reprezentanti ai Ministerelor de Interne, Industriei si Administratiei Publice se va deplasa la Ocnele Mari si va ancheta cauzele care au dus la situatia din zona acestui oras, unde s-au prabusit case in urma unei „debusari fortate de saramura“ la caverna Socon Teica, a declarat ieri Octav Cosmanca, ministrul administratiei publice: „Sa vedem ce masuri nu s-au luat la momentul potrivit si ce trebuie facut pentru a iesi din aceasta situatie si pentru a sprijini concret familiile sinistrate“.

Premierul Adrian Nastase a atras atentia celor care aveau obligatia de a interveni in astfel de situatii, mai ales Societatii Nationale a Sarii, ca nu au luat masurile necesare pentru prevenirea acestui grav eveniment: „Consider ca trebuie sa reorganizam sistemul national si local pentru situatii de urgenta si sa punem mai mult accent pe prevenirea lor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS