4.5 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025

Stiri diverse

Se preconizeaza noi investitii in economia romaneasca. 20 de investitori importanti din Occident vor fi prezenti la Bucuresti, in zilele de 27 si 28 septembrie, la intrunirea Consiliului Consultativ pentru Afaceri. Intilnirea are rolul de a evalua posibilitatile demararii unor afaceri in Romania, in infrastructura, sectorul privat si public, banci, mediu, servicii si agricultura. Intrunirea Consiliului Consultativ pentru Afaceri este organizata de Pactul de Stabilitate din Europa de Sud-Est.

Cultura inului si a cinepei va fi relansata. Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) a prezentat guvernului un program de masuri pentru promovarea pe plan international a proiectelor de investitii, in vederea valorificarii oportunitatilor de afaceri din Romania. Principalele masuri cuprinse in program vizeaza, pentru perioada 2001-2002, identificarea domeniilor prioritare ale economiei romanesti si stabilirea ramurilor, subramurilor si sectoarelor principale de activitate. Prioritare sint proiectele de investitii prezentate de agentii economici existenti, din agricultura si constructii de masini. Tot pentru prima etapa, ca domenii de interes au fost stabilite cultura inului si a cinepei, imbunatatirea conditiilor de mediu, filaturi si tesaturi, finalizarea lucrarilor de constructie a hidrocentralelor de pe riul Olt, fabricarea materialelor destinate industriei mobilei.

Potentialul economic al Romaniei este in crestere. Economia romaneasca este in crestere, atit in raport cu perioada anterioara, cit si cu economia altor tari din Europa Centrala si de Est, potrivit evaluarii activitatii guvernului, desfasurata in semestrul I al acestui an. PIB estimat pentru primul semestru a fost in crestere, in termeni reali, cu 4,9% comparativ cu semestrul I al anului 2000. Productia industriala s-a majorat cu 10,4%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2000. Analiza arata ca majorarea s-a datorat in special sectorului de stat, cu investitii majorate cu 9,1%. Exporturile realizate in prima jumatate a anului au fost de 5.696,7 milioane de dolari, cu 16% mai mult fata de nivelul obtinut in 2000.

Au scazut tarifele de distributie a gazelor. Tarifele de distributie a gazelor naturale pentru societatile comerciale conectate direct la sistemul national de transport au fost modificate. Dupa intilnirea dintre reprezentantii sindicatelor din petrochimie si oficiali ai Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) pretul a scazut de la 402.590 de lei (13,74 dolari)/1.000 de metri cubi distribuiti la 102.550 de lei (3,5 dolari)/1.000 mc distribuiti. Reprezentantii DISTRIGAZ SUD, care nu au fost de acord cu aceasta masura, si cei ai ANRGN urmeaza sa aiba o serie de intilniri pentru a rezolva acest diferend.

Titlurile de proprietate pun in continuare probleme agriculturii. Principalele probleme cu care se confrunta agricultura romaneasca in acest moment sint legate de atribuirea titlurilor de proprietate, de lipsa de siguranta din domeniul proprietatii private, considera expertii pe probleme agricole din cadrul Netherlands Management Cooperation Programme. O alta problema o constituie imposibilitatea controlarii calitatii produselor obtinute de micii fermieri. Specialistii respectivului program afirma ca in Romania nu exista nici un mecanism de piata, iar industria prelucratoare nu corespunde din punct de vedere calitativ cerintelor impuse de Uniunea Europeana. In ceea ce priveste Programul SAPARD, expertii olandezi spun ca este bun pentru adaptarea Romaniei la mediul european si constituie principalul instrument prin care Uniunea Europeana sprijina procesul de preaderare in domeniul agriculturii.

(MEDIAFAX)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS