Cu ceva timp in urma relatam in mod amplu toate masinatiile financiare si juridice prin care cea mai mare societate comerciala cu capital majoritar de stat din Craiova a fost pusa pe butuci de catre o companie cipriota. Este vorba de SC COMINTEX SA, care a fost vinduta cu mai putin de 25% din valoarea reala, de fostul director al FPS Dolj, Gabriel Gunescu, cu concursul sefului sau direct, „onor“ Radu Sirbu. Ulterior acelei tranzactii, cei care au stat in umbra afacerii au incalcat cu buna stiinta toate clauzele contractuale.
Masinatiuni juridico-financiare
In nr.1187/18 iunie 2001 al Monitorului Oficial a fost publicata intreaga poveste ca si cum totul s-ar fi derulat in spiritul si li-
tera legii. Totul incepe cu proiectul de fuziune dintre SC VALMETEX SA Rimnicu Vilcea si COMINTEX Craiova. Structurile actionariatelor confirma cele relatate in ancheta Gazetei de Sud. La COMINTEX erau urmatorii actionari: SC OPTIMEX SA Bucuresti – 46,12%; SC INTEX SA Brasov – 33,76%; SC POLIDALIMENT SA – 9,41%; …vechea noastra „cunostinta“, BROADHURST INVESTMENTS Ltd din Nicosia, Cipru – 4,31% („subtirica“ la inceput) si alti actionari persoane fizice – 6,40%. Nu la fel stateau lucrurile la Rimnicu Vilcea. VALMETEX avea in structura pe: Asociatia salariatilor – 6,34%; actionari persoane fizice – 21,89%. Felia babana din acel „tort“ apartinea tot… BROADHURST INVESTMENTS Ltd. – 71,77%. Prin fuziunea care n-a fost altceva decit inghitirea societatii craiovene de catre rechinul mai mare de la Vilcea, „cipriotii“ au intrat pe usa din spate in posesia ambilor agenti economici. In realitate, nu este vorba de cetateni ai tarii insulare, ci de romanasi de-ai nostri care si-au inregistrat societatea in Cipru, tara care face parte din lista celor care sint rai financiar, adica nu se platesc impozite pe profit: trai pe vatrai.
Pase scurte cu COMINTEX
In privinta respectarii legii… dezastru cu acte in regula. La capitolul doi din comunicatul publicat in Monitorul Oficial – „Elemente care au stat la baza fuziunii“, primul paragraf se refera chiar la aspectele care au incalcat clauzele contractuale dintre fosta FPS si COMINTEX: „Temeiul legal al fuziunii“. Acesta se refera la proiectul de fuziune adoptat de cele doua AGA, din Craiova si Rimnicu Vilcea. In contractul cadru incheiat intre FPS si cumparatorul COMINTEX, care initial a fost SC UNIC SA Tirgu Mures, cel din urma se obliga ca, timp de trei ani, sa nu desfiinteze societatea, iar timp de un an sa nu disponibilizeze personalul, tinind balanta contabila pe plus. Bataia de joc a inceput imediat. Smecherii de la Mures au vindut la doua luni COMINTEX catre OPTIMEX Bucuresti, aceasta acceptind sa preia toate obligatiile vinzatorului UNIC SA. Asta insa, doar pe hirtie. In realitate, la nici doi ani de la privatizarea pecetluita de Gabriel Gunescu si Radu Sirbu, COMINTEX a fost rasa. Prin tot ce s-a intimplat, statul roman a fost prejudiciat cu peste 30 de miliarde de lei la nivelul lunii ianuarie 2000, iar actionarii au fost… deposedati de partile sociale pe care le aveau in proprietate ca la nationalizarea din 11 iunie 1948.
Fuziunea vine, calcind totul in picioare
Cu toate ca mai multi actionari ai COMINTEX, persoane fizice, au facut opozitie fata de fuziunea cu VALMETEX, judecatorul delegat al Tribunalului Dolj la Oficiul Registrului Comertului a admis cererea de fuzionare. Respectiva cerere a fost formulata de Dorina Juganaru, domiciliata in Bucuresti, din partea VALMETEX, si a fost inregistrata pe 16 august 2001, la doua saptamini dupa ce la Camera de Comert si Industrie Oltenia se depusese opozitia unuia dintre multii simpli actionari, Dumitru Vaduva, inregistrata la nr. 5390/01 august 2001. Conform procedurilor legale, orice opozitie facuta de unul dintre actionari suspenda pina la solutionare orice hotarire a AGA la care aceasta face referire. In speta, fuzionarea celor doua societati nu trebuia sa aiba loc decit dupa ce se lamureau lucrurile in privinta acelei opozitii. Convocarea AGA a COMINTEX nu s-a facut prin publicarea anuntului intr-un ziar de larga circulatie din regiunea in care se afla sediul societatii, asa cum prevede art. 117 din statutul acesteia. Decizia judecatorului delegat a fost data pe 20 august 2001, admitindu-se inmatricularea in Registrul Comertului a VALMETEX SA Rimnicu Vilcea – Sucursala Craiova. Inca o data procedurile legale au fost incalcate. Acum craiovenii se uita cu mirare la imensele spatii comerciale, multe dintre ele fiind ultracentrale, pustii si care in urma cu citiva ani erau magazine de prestigiu. Dintre acestea le enumeram doar pe cele mai cunoscute: Adolescentul, Anotimpul, Elegant, Unirea si ca acestea alte zeci de spatii din toate cartierele Craiovei, insumind mii de metri patrati. Chiar si municipalitatea pierde miliarde de lei saptaminal din lipsa activitatii economice. Asa cum am mai spus, a fost ordin sa se aleaga praful.